//
UNIREA DE LA 1859, MARCATĂ ŞI LA TÂRGOVIŞTE Reviewed by Momizat on . Sărbătorirea a 162 de ani de la realizarea Unirii Moldovei cu Ţara Românească a prilejuit organizarea, şi la Târgovişte, a unor ceremonii Evenimentul a fost org Sărbătorirea a 162 de ani de la realizarea Unirii Moldovei cu Ţara Românească a prilejuit organizarea, şi la Târgovişte, a unor ceremonii Evenimentul a fost org Rating: 0
You Are Here: Home » Diverse » UNIREA DE LA 1859, MARCATĂ ŞI LA TÂRGOVIŞTE

UNIREA DE LA 1859, MARCATĂ ŞI LA TÂRGOVIŞTE

UNIREA DE LA 1859, MARCATĂ ŞI LA TÂRGOVIŞTE

Sărbătorirea a 162 de ani de la realizarea Unirii Moldovei cu Ţara Românească a prilejuit organizarea, şi la Târgovişte, a unor ceremonii Evenimentul a fost organizate de Instituția Prefectului – Județului Dâmbovița, Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Municipiului Târgoviște și Garnizoana Târgoviște. La activitățile dedicate Zilei de 24 Ianuarie au participat: președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, vicepreședinții CJD Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul general al județului Dănuț Popa, prefectul județului, Aurelian Popa, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan,  parlamentari, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, Garnizoanei Târgoviște, Ministerului Afacerilor Interne, Asociației „Cultul Eroilor”, cadre militare active, în rezervă și retragere, veterani de război.

Au fost rostite şi câteva alocuţiuni. Corneliu Ştefan, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa: ”(…) Cinstim o pagină măreață de istorie și, de aceea, vă invit pe toți cei care simțiți românește să priviți această zi cu bucurie, cu mândrie și cu încredere în forțele proprii și în țara noastră!Este nevoie să învățăm să fim uniți și – mai important, să fim conștienți că doar prin unitate, un popor își poate alege și hotărî destinul. Am încredere în destinul nostru național și european. Am încredere în dâmbovițeni, români și în România! În memoria înaintașilor noștri, pentru sacrificiul suprem pe care l-au făcut, acela de a-și apăra țara chiar cu prețul vieții, vă invit, dragi dâmbovițeni, să ne unim gândurile și sufletele în amintirea unui moment istoric care a influențat decisiv soarta poporului nostru. La mulți ani, România! Cinste eroilor neamului românesc!”

Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgovişte: „Ce face cu adevărat fascinantă cartea de istorie? Cine scrie paginile care se citesc cu pulsul ridicat? Ce anume deosebește o însemnare cronologică rece și seacă de trăirea vie a faptelor relatate, ca și cum ar fi ale noastre, ca și cum ni s-ar întâmpla nouă, aici, acum? Momentele excepționale ale unui conducător, ale unei comunități, ale unei națiuni.Un astfel de moment a avut loc în 1859, la 24 ianuarie, odată cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Moldovei și Țării Românești. A fost o chestiune de autodepășire pe care oameni luminați – și nu e un cuvânt exagerat – au realizat-o. O faptă vizionară, care a deschis calea României Moderne, cu instituții noi, cu realități statale noi, cu principii noi de legislație. A fost un gest de maturitate incredibil al acelor lideri, care, privit cumva prin oglinda vremurilor actuale, pare ireal de îndepărtat. Poate o fi vina noastră, poate o fi vina liderilor, poate n-am înțeles foarte bine sacrificiul de atunci, sau cel din 1848 sau din 1918. Nu am un răspuns mulțumitor, dar știu că mi-ar plăcea să trăiesc în fiecare zi între oameni ca aceia: lideri și popor, cu aceleași obiective, nealterate de niciun fel de graniță între ei”.

Evenimentul dedicat Mici Uniri s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare și interpretarea horei unirii.

About The Author

Number of Entries : 1683

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.