//
A DEBUTAT CEA DE-A 56-A EDIȚIE A FESTIVALULUI NAȚIONAL DE ROMANȚE ”CRIZANTEMA DE AUR” Reviewed by Momizat on . Cea de-a 56-a ediție a Festivalului Național de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Aur” a debutat în această seară, îmbrăcând Cetatea Târgoviștei Cea de-a 56-a ediție a Festivalului Național de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Aur” a debutat în această seară, îmbrăcând Cetatea Târgoviștei Rating: 0
You Are Here: Home » Cultura » A DEBUTAT CEA DE-A 56-A EDIȚIE A FESTIVALULUI NAȚIONAL DE ROMANȚE ”CRIZANTEMA DE AUR”

A DEBUTAT CEA DE-A 56-A EDIȚIE A FESTIVALULUI NAȚIONAL DE ROMANȚE ”CRIZANTEMA DE AUR”

A DEBUTAT CEA DE-A 56-A EDIȚIE A FESTIVALULUI NAȚIONAL DE ROMANȚE ”CRIZANTEMA DE AUR”

Cea de-a 56-a ediție a Festivalului Național de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Aur” a debutat în această seară, îmbrăcând Cetatea Târgoviștei în parfum de dor.

Organizatorii evenimentului cultural sunt Primăria și Consiliul Local Municipal Târgoviște, Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița.  De asemenea colaborarea cu Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova, Asociația Culturală ,,Cetatea Romanței’’ Târgoviște.

Juriul Concursului de Interpretare este format din Daniela Vlădescu, președintele juriului, Elise Stan, Ileana Vieru, Violeta Ianculescu, Alexandru Pugna, Paul Surugiu, Petre Neamțu, Silvia Goncear, Claudia Codreanu, Alina Mavrodin Vasiliu. În prima parte a festivalului au avut loc și două momente speciale, microrecitalurile susținut de ,,seniorii romanței ’’, respectiv de Domnica Sorescu Voicu (Trofeu 1980) și Domnica Dologa ( Trofeu 1998).

Directorul artistic al Festivalului Național Crizantema de Aur este Alina Mavrodin Vasiliu.

Actorii Miruna Ionescu și Silviu Biriș, amfitrionii primei părți a Festivalului Crizantema de Aur, au deschis evenimentul în acordurile Orchestrei ,,Dor românesc’’, dirijată de Ștefan Cigu.

Invitat să adreseze un mesaj, primarul municipiului Târgoviște Cristian Daniel Stan, a punctat: ,,Iată-ne pe scena celui mai longeviv festival muzical, „Crizantema de Aur”. Aș vrea să vă gândiți la un lucru, sunt puține evenimente culturale care să realizeze o conexiune atât de puternică între eveniment și locul în care se organizează. Când spui Crizantema de Aur, spui Târgoviște. De asemenea, pare să se realizeze o conexiune la fel de puternică cu genul muzical, când spui Crizantema de Aur, spui romanță. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui festival, iată ediția cu numărul 56 reprezintă o carte de vizită deosebită pentru municipiul Târgoviște, pentru județul Dâmbovița, iar Crizantema de Aur este o adevărată emblemă culturală a Târgoviștei și a județului Dâmbovița. Vreau să mulțumesc Teatrului Municipal, suntem într-o sală a Teatrului Municipal, în Sala Cinematografului Independența De asemenea, vreau să mulțumesc Consiliului Județean și sunt onorat că atât Primăria Târgoviște, cât și Consiliul Județean Dâmbovița contribuie la acest eveniment. Vreau să mulțumesc de asemenea, directorului artistic al festivalului, Alina Mavrodin Vasiliu, pentru implicare și care continuă un eveniment care reprezintă o emblemă culturală a municipiului Târgoviște”, a transmis primarul Târgoviștei, Daniel Cristian Stan.

Prima seară a debutat cu concursul de interpretare, în care fiecare concurent a interpretat câte două piese. În pauză, au avut loc, în foaierul Cinematografului Independența, evenimentele care completează festivalul. Carolina Jitaru din Ucraina a lansat un album muzical, iar Marian Niță și Cristinei Gigi Șonea au invitat publicul la un eveniment editorial: (Ioana Radu, Regina romanței românești și a cântecelor de petrecere – antologie; Ionel Fernic, Trubadurul din Târgoviște, romanțe și tangouri – antologie).

Partea a doua a primei zile de festival a fost dedicată medalioanelor omagiale, cei celebrați fiind Ciprian Porumbescu și Sabin Păutza, cu participarea compozitorului. Seara s-a încheiat cu Concertul ,,Tinerețea Romanței”, susținut de  laureați ai secțiunilor de Interpretare și Creație din România și Diaspora, care au fost acompaniați de Orchestra ,,Romanța’’, dirijată de Lucian Vlădescu.  

About The Author

Number of Entries : 1691

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.