//
A FOST SEMNAT UN MEMORANDUM DE ÎNȚELEGERE PENTRU DEZVOLTAREA PRIMULUI REACTOR MODULAR MIC (SMR) DIN ROMÂNIA, PE AMPLASAMENTUL FOSTEI TERMOCENTRALE DE LA DOICEȘTI Reviewed by Momizat on . Nuclearelectrica, NuScale şi E-Infra au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fo Nuclearelectrica, NuScale şi E-Infra au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fo Rating: 0
You Are Here: Home » Administratie » A FOST SEMNAT UN MEMORANDUM DE ÎNȚELEGERE PENTRU DEZVOLTAREA PRIMULUI REACTOR MODULAR MIC (SMR) DIN ROMÂNIA, PE AMPLASAMENTUL FOSTEI TERMOCENTRALE DE LA DOICEȘTI

A FOST SEMNAT UN MEMORANDUM DE ÎNȚELEGERE PENTRU DEZVOLTAREA PRIMULUI REACTOR MODULAR MIC (SMR) DIN ROMÂNIA, PE AMPLASAMENTUL FOSTEI TERMOCENTRALE DE LA DOICEȘTI

A FOST SEMNAT UN MEMORANDUM DE ÎNȚELEGERE PENTRU DEZVOLTAREA PRIMULUI REACTOR MODULAR MIC (SMR) DIN ROMÂNIA, PE AMPLASAMENTUL FOSTEI TERMOCENTRALE DE LA DOICEȘTI

Nuclearelectrica, NuScale şi E-Infra au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, în cadrul workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la Bucureşti de Agenţia de Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) din SUA în parteneriat cu Departamentul de Comerţ al SUA, potrivit unui comunicat semnat de directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.

Potrivit acestuia, în urma Memorandumului de Înţelegere („MOU”), companiile vor efectua studii de inginerie, analize tehnice şi activităţi de licenţiere şi autorizare pe amplasamentul din Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, locaţia selectată pentru implementarea primei centrale NuScale VOYGR.

USTDA a oferit un grant de 1,2 milioane de dolari la începutul anului 2021 către Nuclearelectrica pentru a efectua un studiu de identificare şi evaluare a mai multor amplasamente din România, inclusiv locaţii cu centrale termice pe cărbune existente care ar putea fi inlocuite cu reactoare modulare mici. Studiul a identificat mai multe amplasamente potenţiale adecvate, inclusiv amplasamentul din Doiceşti, Dâmboviţa, care a fost locaţia desemnată pentru dezvoltarea primului reactor modular mic.

Amplasamentul selectat, fosta termocentrală de la Doiceşti dezafectată, respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaţionale şi naţionale. De asemenea, amplasamentul este disponibil în timp util pentru a îndeplini obiectivele României pentru implementarea reactoarelor modulare mici în acest deceniu şi pentru a permite României să devină un hub pentru implementarea reactoarelor modulare mici în regiune.

Tehnologia SMR a NuScale, adecvată dezvoltării pe amplasamentul de la Doiceşti, este cea mai matură în ceea ce priveşte aprobarile, fiind primul şi singurul SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA în august 2020, subliniază sursa citată.

În mod specific, Memorandumul de Înţelegere („MOU”), subliniază etapele semnificative pentru Nuclearelectrica şi NuScale în dezvoltarea tehnologiei de producere a energiei electrice în bandă, sigură şi accesibilă, cu zero emisii de carbon, pe amplasamentul de la Doiceşti, deţinut de Nova Power & Gas, E-Infra Holding. În urma Memorandumului de Înţelegere, companiile vor avansa analizele pentru implementarea în acest deceniu a unei centrale NuScale cu 6 module, 462 MWe pe amplasamentul Doiceşti. Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite eliberararea în atmosferă a 4 milioane de tone de CO2 pe an.

Enoh T. Ebong, directorul USTDA, a declarat: „Felicităm Nuclearelectrica şi NuScale pentru acest pas important în parteneriatul lor. În finanţarea acestui studiu de amplasare, scopul nostru a fost să construim legături mai puternice între industria nucleară din SUA şi România şi să creăm noi oportunităţi de afaceri pentru industria americană pe o piaţă importantă. Aşteptăm implementarea cu succes a tehnologiei SMR din SUA în România.”

„Le mulţumesc partenerilor noştri americani pentru că au sprijinit şi au susţinut programele nucleare din România, un parteneriat strategic bilateral început în anii 1980. Sunt mândru că experienţa de peste 50 de ani a României în domeniul energiei nucleare este recunoscută şi confirmată cu fiecare pas înainte, ceea ce ne permite să devenim una dintre primele ţări care implementează tehnologia inovatoare şi sigură a reactoarelor modulare mici. De asemenea, doresc să vă asigur că Preşedintele României, Klaus Iohannis, Prim – ministrul Nicolae Ciucă şi Guvernul României susţin acest proiect care va aduce numeroase beneficii ţării noastre”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Energiei, România.

„Alegerea amplasamentului şi încheierea MoU cu NuScale şi E-Infra avansează implementarea tehnologiei NuScale şi au loc la aproape trei ani de la primul nostru MoU cu NuScale, timp în care am analizat tehnologia, siguranţa acesteia, maturitatea şi pregătirea pentru implementare, respectând criteriile internaţionale şi naţionale. Suntem încrezători în potenţialul pe care amplasamentul de la Doiceşti îl are de a găzdui primul SMR NuScale din Europa. Evaluările preliminare ale amplasamentului arată că standardele de securitate pentru centralele nucleare pot fi îndeplinite sub toate aspectele. De asemenea, amplasamentul va fi supus unor examinări ulterioare, conform cerinţelor standard în timpul procesului de autorizare. Comunitatea Doiceşti are o tradiţie de peste 50 de ani în domeniul producţiei de energie şi va beneficia de noua viaţă a fostei termocentrale: locuri de muncă locale, educaţie pentru noua generaţie de ingineri, proiecte pentru economia şi industria locală.”, a declarat Cosmin Ghiţă, Director General, Nuclearelectrica.

„Anunţul de astăzi este un nou pas înainte în parteneriatul cu Nuclearelectrica pentru a dezvolta tehnologia NuScale a reactoarelor modulare mici în România şi pentru a susţine atingerea ţintelor climatice, beneficiind în acelaşi timp de creştere economică.”, a spus John Hopkins, Preşedinte şi CEO NuScale. „Ne bucurăm să lucrăm cu Nuclearelectrica şi E-Infra în etapa următoare de analiză a amplasamentului şi să demonstrăm beneficiile tehnologiei noastre românilor”.

„Vechea centrală pe cărbune de la Doiceşti va reveni la Sistemul Energetic Naţional, cu aceeaşi putere instalată, într-o tehnologie ultra modernă, sustenabilă, cu o durată lungă de viaţă. Este un model 3 replicabil, aproape perfect din punct de vedere energetic şi economic, în care se integrează noua capacitate energetică folosind racordurile existente la utilităţi.” a declarat Teofil Mureşan, Preşedintele Consiliului de Administraţie E-INFRA, holding ce include Nova Power & Gas.

„Este o mandrie pentru Judeţul Dâmboviţa şi pentru comuna Doiceşti să intre în cursa pentru dezvoltarea primului reactor modular mic de producere a energiei electrice. Sunt multe localităţi din România care au nevoie de o sursă de energie care să le susţină consumul şi care işi doresc să dezvolte SMRuri în zonă, iar reactoarele modulare mici sunt o tehnologie sigură, dar şi cu rezultate extraordinare.

Suntem bucuroşi să avem în Judeţul Dâmboviţa prima localitate din România care va dezvolta o centrală cu reactoare modulare mici şi vom face toate demersurile pentru a susţine dezvoltarea proiectului în regiunea noastră. Termocentrala de la Doiceşti a funcţionat 56 ani, avem experienţă în industria energetică şi avem o bază solidă pe care putem construi. Acum, la 13 ani de la închidere, prin implementarea reactoarelor modulare mici putem să îi prelungim viaţa, dându-i amplasamentului o nouă utilitate. Vom produce iar energie, însă de data aceasta energie curată, fără emisii de CO2, fără a polua. Pe lângă energia curată de care judeţul Dâmboviţa va beneficia, o centrală în localitate înseamnă dezvoltare – noi locuri de muncă, directe şi indirecte, dezvoltarea economiei şi infrastructurii locale. Avem şansa să dăm startul şi să construim împreună o centrală exemplară.”, a declarat Ştefan Corneliu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

About The Author

Number of Entries : 1761

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.