SURPRIZĂ LA CONSILIUL JUDEŢEAN: NU E ANTONIU, E ANTONESCU. MARIN ANTONESCU
Dacă timp de două-trei luni s-a vorbit apăsat despre varianta Florin Antoniu pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, fiind preferatul (unei părţi a) PNL, realitatea a demonstrat că nu aduce anul ce aduce ceasul. Astfel, calculele liberalilor vizau ca Antoniu să vină în locul lui Ioan Marinescu, numit, între timp, prefect.
Se impune o recapitulare a evenimentelor de săptămâna aceasta, legate de întregirea formulei de conducere a Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
Luni, 16 decembrie. Convinşi că au majoritatea în Consiliul Judeţean cu ajutorul voturilor date de o parte a independenţilor, liberalii au convocat o şedinţă extraordinară pentru alegerea vicepreşedintelui. De fapt, pentru alegerea lui Antoniu în funcţia de vicepreşedinte. În acel moment, respectivul se gândea, probabil, ce birou de vice să-şi aleagă. Deşi au plecat de la sediul PNL Dâmboviţa într-o formulă „de cvorum”, doi dintre cei care au semnat pentru convocarea şedinţei n-au mai ajuns în sală. Evident, întâlnirea de lucru n-a mai putut avea loc.
Tot în data de 16 decembrie, Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean, lansează (şi) public o chemare la negociere pentru ora 17.00, şedinţa convocată de PNL fiind stabilită pentru ora 18.00.
Vineri, 19 decembrie, şedinţă ordinară, convocată de preşedintele Adrian Ţuţuianu, a cărei ordine de zi includea eliberarea din funcţie a vicepreşedintelui Gabriel Grozavu, dar şi proiectul privitor la alegerea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean. Jean Popescu (PNL) cere scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor respective, Adrian Ţuţuianu refuză, aducând o serie de argumente în favoarea acestei decizii. Liberalii se retrag din şedinţă, mai puţin (surpriză!) consilierii judeţeni Marin Antonescu şi Neli Ion.
Finalul şedinţei avea să aducă şi deznodământul în privinţa mult-discutatului subiect privitor la alegerea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean. Candidaţi (din nou surpriză) : Marin Antonescu – PNL şi Adrian Dumitru – independent. Cei 20 de aleşi rămaşi pe scaune şi-au exprimat opţiunea prin vot secret, rezultatul fiind categoric, fiecare dintre cei doi candidaţi obţinând 20 de voturi „pentru”.
Mulţumind pentru încrederea arătată, Marin Antonescu a remarcat, mai în glumă, mai în serios, modul disciplinat în care au votat aleşii PSD.
Evident, situaţia nou-creată impune o serie de discuţii şi lasă loc altei serii de urmări. Este greu de crezut că decizia celor doi consilieri judeţeni ai PNL de a rămâne în sala de şedinţe după retragerea colegilor de partid va rămâne nesancţionată. Şi, ca „aroganţa” să fie maximă, Marin Antonescu a candidat pentru funcţia de vicepreşedinte, pe care a şi câştigat-o. Probabil că partidul va încerca excluderea celor doi, că vor urma nişte chemări în instanţă, cu termenele de rigoare, ceea ce lasă loc posibilităţii ca acest mandat să fie dus la bun sfârşit. Ce va mai fi din 2016 vom mai vedea.
Vom reveni cu declaraţia lui Marin Antonescu, proaspăt ales vicepreşedinte al CJD, oferită reprezentanţilor presei imediat după şedinţă. Totuşi, redăm câteva dintre ideile principale. Marin Antonescu spune că:
– nu a ştiut despre solicitările de negociere venite din partea preşedintelui Adrian Ţuţuianu
– a declarat în şedinţele de partid că nu va vota cu Florin Antoniu
– nu votează cu un independent în detrimentul unui coleg de partid
– Florin Antoniu „i-a pus sare pe rană”, în cele cinci minute de consultări, acuzându-l că ar fi participat la o întâlnire… informală, organizată într-un celebru restaurant din Târgovişte, împreună cu Adrian Ţuţuianu, pentru a pune la punct anumite înţelegeri
– prin decizia sa a „conservat” postul de vicepreşedinte pentru PNL
Nu ştim sigur dacă, în această seară, PNL se poate considera învingător fiindcă are un vicepreşedinte în persoana lui Marin Antonescu sau învins pentru că Gabriel Grozavu a pierdut funcţia, iar numele lui Florin Antoniu nu a apucat să fie scris pe un buletin de vot. Nici nu prea contează, decât, poate, pentru palmaresul politic al celor care au gândit strategia de joc. Sau pentru cei care au investit. Suflet, fireşte.
Mai toţi au căzut de acord asupra faptului că viaţa poate oferi multe surprize. Nu de alta, dar alegerea lui Marin Antonescu în funcţia de vicepreşedinte, cu voturile PSD şi împotriva voinţei colegilor de partid, părea, în urmă cu puţină vreme, un scenariu care cerea multă imaginaţie politică.
About The Author
Related posts
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.