//
CLAUDIA GILIA, DEPUTAT PSD: ”CERCETAREA ŞI INOVAREA, OBIECTIVE FUNDAMENTALE” Reviewed by Momizat on .   Comunicat de presă   Cercetarea și inovarea reprezintă pentru orice stat care dorește să se modernizeze obiective fundamentale. Prima măsură din Capitolu   Comunicat de presă   Cercetarea și inovarea reprezintă pentru orice stat care dorește să se modernizeze obiective fundamentale. Prima măsură din Capitolu Rating: 0
You Are Here: Home » Politica » CLAUDIA GILIA, DEPUTAT PSD: ”CERCETAREA ŞI INOVAREA, OBIECTIVE FUNDAMENTALE”

CLAUDIA GILIA, DEPUTAT PSD: ”CERCETAREA ŞI INOVAREA, OBIECTIVE FUNDAMENTALE”

CLAUDIA GILIA, DEPUTAT PSD: ”CERCETAREA ŞI INOVAREA, OBIECTIVE FUNDAMENTALE”

 

Comunicat de presă

 

Cercetarea și inovarea reprezintă pentru orice stat care dorește să se modernizeze obiective fundamentale.

Prima măsură din Capitolul Cercetare-Dezvoltare al programului de guvernareFinanțarea predictibilă și substanțială a cercetării, ca principal motor al dezvoltării economice și competitivității României prinde contur prin măsurile adoptate de Guvernul PSD.

Guvernul a aprobat majorarea plafoanelor în baza cărora se calculează costurile salariale directe la contractele de finanțare încheiate din fonduri publice pentru activitatea de cercetare științifică și de dezvoltare tehnologică.

Nivelul maxim al acestor plafoane a fost stabilit astfel:

  • 50 euro/oră pentru activități care presupun nivel înalt al creativității și/sau experiență și abilități de conducere/management. Se acordă pentru funcțiile/gradele profesionale de cercetător ştiinţific gradele I și II (CS I și II), inginer de dezvoltare tehnologică gradele I și II (IDT I și II), profesor universitar, conferențiar universitar, director, membru în echipa de management pe funcțiile definite în cererea de finanțare;
  • 35 euro/oră pentru activități care presupun cunoașterea aprofundată a metodelor de analiză și sinteză, precum și abilități de utilizare a acestora. Se acordă pentru funcțiile/gradele profesionale de CS III, CS, IDT III, IDT, lector universitar, asistent universitar, șef program/proiect, responsabil juridic/tehnic/achiziții/financiar proiect;
  • 25 euro/oră pentru activități care presupun cunoașterea metodelor de analiză și sinteză și a metodologiilor cercetării, precum și abilități de utilizare a acestora. Se acordă pentru funcțiile/gradele asistent cercetare, doctorand, masterand;
  • 15 euro/oră pentru activități-suport. Se acordă pentru funcțiile/gradele profesionale de tehnician treptele I, II, III și stagiar (TI, II, III, TS), student etc.

Pentru primele două categorii de activități se cer studii superioare, în timp ce ultima permite și absolvirea doar de studii medii.

Sumele în lei reprezentând costurile salariale directe se stabilesc la data perfectării sau actualizării contractului, în funcție de ultimul curs de schimb valutar leu-euro comunicat de BNR.

Aplicarea măsurilor propuse nu implică alocații bugetare suplimentare, întrucât plățile se vor efectua în limita bugetelor programelor de cercetare atât pentru contractele în curs de derulare, cât și pentru cele care urmează să fie lansate.

Actului normativ a fost necesar din mai multe motive:

  • tratarea unitară a salarizării specialiștilor care activează în cadrul planurilor, programelor și proiectelor CDI;
  • scăderea diferențelor salariale dintre cercetătorii români și colegii lor din Uniunea Europeană pentru niveluri similare de competență;
  • pentru implementarea obiectivelor Strategiei Naționale de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014-2020 și ale Programului de guvernare.

Efectele avute în vedere de Guvern sunt diminuarea fenomenului de ”migrare a creierelor” către țări cu o salarizare mai bună pentru cercetători, dar și încurajarea tuturor companiilor care au ca obiect de activitate CDI să participe în competițiile naționale și internaționale pentru proiecte specifice, asigurându-se, astfel, creșterea competitivității economiei românești prin CDI.

 

Claudia GILIA, deputat PSD

About The Author

Number of Entries : 1682

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.