//
CUMULUL DE FUNCŢII – SUBIECTUL ZILEI ÎN PSD. DECIZIA LUI ADRIAN ŢUŢUIANU ÎN PRIVINŢA CANDIDATURII Reviewed by Momizat on .  Liderii judeţeni care candidează, în cadrul Congresului care va avea loc duminica aceasta, la o funcţie de conducere în PSD şi câştigă competiţia sunt obligaţi  Liderii judeţeni care candidează, în cadrul Congresului care va avea loc duminica aceasta, la o funcţie de conducere în PSD şi câştigă competiţia sunt obligaţi Rating: 0
You Are Here: Home » Politica » CUMULUL DE FUNCŢII – SUBIECTUL ZILEI ÎN PSD. DECIZIA LUI ADRIAN ŢUŢUIANU ÎN PRIVINŢA CANDIDATURII

CUMULUL DE FUNCŢII – SUBIECTUL ZILEI ÎN PSD. DECIZIA LUI ADRIAN ŢUŢUIANU ÎN PRIVINŢA CANDIDATURII

CUMULUL DE FUNCŢII – SUBIECTUL ZILEI ÎN PSD. DECIZIA LUI ADRIAN ŢUŢUIANU ÎN PRIVINŢA CANDIDATURII

 Liderii judeţeni care candidează, în cadrul Congresului care va avea loc duminica aceasta, la o funcţie de conducere în PSD şi câştigă competiţia sunt obligaţi să renunţe la statutul de preşedinte al organizaţiei judeţene. Aşa sună o propunere anunţată luni, 12 octombrie, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, imediat după scrutinul în urma căruia Liviu Dragnea a căpătat putere deplină în partid. Motivele oficiale sunt generoase: este împiedicat cumulul de funcţii, iar vicepreşedinţii aleşi au timp să se concentreze pe activitatea politică a partidului, la nivel regional. Alegerea noului lider judeţean ar trebui să se facă pe modelul scrutinului de duminica trecută, adică prin votul direct al membrilor de partid din judeţul respectiv, ceea ce le-ar cam da de lucru organizaţiilor rămase fără preşedinţi.

 Rămâne de văzut dacă nu cumva, în urma acestei decizii, vicepreşedinţii nou-aleşi se vor trezi ”suspendaţi” pe un palier lipsit de sprijinul real al teritoriului, neavând o organizaţie în spate.

Unul dintre cei care şi-au anunţat recent intenţia de a candida pentru un fotoliu de vicepreşedinte este şi Adrian Ţuţuianu, preşedintele PSD Dâmboviţa. În urma propunerii/deciziei discutate şi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional de vineri, 16 octombrie, acesta s-a hotărât să renunţe la candidatură. Iată cum îşi motivează decizia: „Am ajuns la concluzia că este mai util să rămân preşedintele Organizaţiei Judeţene a Partidului Social Democrat. Aici am fost recent reconfirmat în funcţie, în al doilea rând, suntem cu 6-7 luni înainte de examenul electoral şi avem nevoie să ne unim toate forţele pe plan local să ne ocupăm foarte serios de organizarea partidului în vederea competiţiilor electorale de anul viitor. Sigur, e de analizat dacă interzicerea cumulului de funcţii este cea mai bună soluţie, dacă nu cumva vicepreşedinţii care nu au în spate nicio organizaţie vor fi foarte puternici în raporturile cu preşedintele partidului care are o legitimitate crescută prin votul intern, dar şi în raporturile cu preşedinţii de organizaţie şi care au legitimitatea votului dat în conferinţele judeţene. Mai trebuie spus că în foarte multe partide politice europene, de stânga sau de dreapta, există o anumită reţinere în a cumula mai multe funcţii politice sau administrative”.

Adrian Ţuţuianu a precizat că niciun lider de organizaţie nu şi-a menţinut candidatura pentru vreo funcţie de conducere la nivel central.

Pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD sunt înregistrate două candidaturi: Valeriu Zgonea şi Niţă Constantin, iar pentru cele 14 fotoliu de vicepreşedinte (zece pentru bărbaţi şi patru rezervate femeilor social democrate) sunt depuse 22 de candidaturi. În privinţa candidatului pe care PSD Dâmboviţa îl va susţine la Congres, Adrian Ţuţuianu a precizat că se va consulta cu delegaţii şi împreună vor decide cui vor da voturile. Organizaţia judeţeană a PSD nu va avea niciun candidat propriu pentru funcţiile scoase la bătaie.

About The Author

Number of Entries : 1691

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.