DANIEL BLAGA, DEPUTAT USR DE DÂMBOVIȚA, DECLARAȚIE ÎN PARLAMENT PE TEMA SITUAȚIEI DE LA DOIEȘTI

Deputatul USR de Dâmbovița, Daniel Blaga, a susținut în Parlamentul României o Declarație politică pe tema situației de la Doicești, produsă de erupția care a avut loc la sfârșitul anului trecut, în urma căreia a fost închis traficul feroviar între Târgoviște și Pietroșița și a întârzierii în aplicarea măsurilor. Parlamentarul a accentuat problemele pe care le resimt operatorii economici din nordul județului din cauza întreruperii circulației trenurilor, dar a ridicat, în același timp, problema de siguranță pe care ar putea să o presupună amplasarea în zona afectată a minireactoarelor nucleare. Iată textul Declarației Politice:
ERUPȚIA DE LA DOICEȘTI, ”ACOPERITĂ” CU TĂCERE. TREI LUNI DE LA INCIDENT ȘI NICIO SOLUȚIE PENTRU REZOLVAREA PROBLEMEI
Vreau să aduc în atenție o situație care generează multă îngrijorare, dar despre care autoritățile locale din Dâmbovița se feresc să vorbească, dorind, probabil, s-o acopere cu tăcere. Situația face să nu poate fi ținută sub capac, pentru că erupe, la propriu.
Este vorba despre o erupție de apă și noroi, cu un puternic miros de gaz metan, care s-a produs la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, în comuna Doicești. Muncitorii care au forat a un puț de mare adâncime în curtea unei societăți comerciale au dat de o pungă cu gaz, iar jetul de noroi și apă care a țâșnit cu forță din pământ și mirosul înțepător de gaz i-au speriat pe locuitorii din zonă.
Autoritățile locale au preferat să comunice laconic pe subiect, prevalându-se de faptul că incidentul a avut loc în curtea unei societăți comerciale, caz în care răspunderea i-ar reveni acesteia în totalitate.
O spun și aici cât se poate de răspicat: dincolo de această răspundere, cât timp vorbim despre siguranța oamenilor, sunteți obligați să vă implicați, să luați măsuri și să le comunicați, stimate autorități! Și asta fără să trebuiască să vă tragă cineva de mânecă. În noiembrie, noroiul cu miros ciudat a țâșnit din pământ zile întregi și nu știm dacă trebuie să ne temem de o nouă erupție.
Au anunțat atunci că sunt măsurate concentrațiile chimice din aer și că monitorizarea va continua. Și, pentru că locul respectiv este foarte aproape de calea ferată, au închis circulația feroviară între Târgoviște și Pietroșița. Ei, bine, și în ziua de azi este închisă, semn clar că soluția întârzie să apară, la aproape 3 luni de la incident.
Care sunt efectele? Pagube însemnate pentru fabrica de ciment din Fieni și, nu în ultimul rând, nemulțumire în rândul oamenilor care nu mai pot beneficia de transport cu trenul.
Numai că și Drumul Național 71 trece la câțiva metri de locul pe care oamenii îl privesc cu teamă.
Nu știm ce soluții există – dacă există – pentru siguranța celor care locuiesc în apropiere și a celor care tranzitează zona. Am cerut date clare despre situația de la Doicești și soluția găsită, dar nu am primit nici un răspuns concludent. În răspusul pe care mi l-a trimis, ISU Dâmbovița se rezumă să constate că societatea comercială la care s-a lucrat pentru forarea puțului nu a realizat și nici nu a comunicat CJSU măsurile dispuse. Este pe cât de riscant, pe atât de revoltător să fie tratată cu atât de multă lejeritate o problemă care ține de siguranță a oamenilor.
Iar răspunsurile așteptate sunt cu atât mai necesare cu cât, aproape de acest loc unde se află o pungă de gaz, se intenționează amplasarea unor minireactoare nucleare, în cadrul unui proiect despre care, cu siguranță, ați auzit. Mai cu seamă, trebuie să știm dacă în urma acestui incident s-au făcut studii aprofundate, dacă amplasarea SMR-urilor în vecinătatea sau poate chiar pe o astfel de pungă cu gaz nu este riscantă și care sunt soluțiile avute în vedere în funcție de situația constatată.
Răspunsurile ne interesează pe toți!
About The Author
Related posts
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.