//
DEPUTAT PSD CLAUDIA GILIA: ROMÂNII DIN DIASPORA VOR PUTEA ACCESA MAI UŞOR FONDURI NERAMBURSABILE Reviewed by Momizat on . COMUNICAT DE PRESĂ   În Camera Deputaților am adoptat astăzi modificarea Legii nr.321/2006 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru pro COMUNICAT DE PRESĂ   În Camera Deputaților am adoptat astăzi modificarea Legii nr.321/2006 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru pro Rating: 0
You Are Here: Home » Politica » DEPUTAT PSD CLAUDIA GILIA: ROMÂNII DIN DIASPORA VOR PUTEA ACCESA MAI UŞOR FONDURI NERAMBURSABILE

DEPUTAT PSD CLAUDIA GILIA: ROMÂNII DIN DIASPORA VOR PUTEA ACCESA MAI UŞOR FONDURI NERAMBURSABILE

DEPUTAT PSD CLAUDIA GILIA: ROMÂNII DIN DIASPORA VOR PUTEA ACCESA MAI UŞOR FONDURI NERAMBURSABILE

COMUNICAT DE PRESĂ

 

În Camera Deputaților am adoptat astăzi modificarea Legii nr.321/2006 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acțiunile privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora, precum și a modului de repartizare și de utilizare a sumei prevăzute în bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru această activitate, modificare ce era mai mult decât necesară, deoarece cadrul legislativ privind acordarea finanțărilor nerambursabile pentru diaspora trebuia pus în acord cu realitățile comunităților de români care trăiesc în afara țării.

Practic, prin modificările adoptate astăzi, românii din diaspora vor putea accesa mai ușor fonduri nerambursabile pentru activități ce țin de păstrarea identității lor etnice, culturale și spirituale. De asemenea, nu trebuie neglijat nici faptul că s-a avut în vedere modernizarea și flexibilizarea cadrului normativ cu privire la procedurile de contractare, avans, plată și decontare a proiectelor depuse de organizațiile de români din afara granițelor țării.

Este important pentru comunitățile românești din afara granițelor ca ele să fie susținute concret, prin programe, proiecte și acțiuni. Legătura cu țara se întărește sau devine mai vulnerabilă în funcție de cum va ști și „țara” să acționeze. Eu cred că proiectul acesta va ajuta în mod real la dezvoltarea și crearea a noi proiecte care să aibă în centrul lor afirmarea identității naționale – culturale, lingvistice, religioase, accesul copiilor la învățământ de calitate, refacerea patrimoniului bisericesc comunitar, etc. Proiectul are prevederi foarte clare pentru sprijin transparent prin ministerul de resort.

Acest instrument de lucru al Guvernului, îmbunătățit astăzi, prin aceste modificări, va conduce, în mod real, la un sprijin mai bun și mai consistent pentru românii din diaspora.

Prin modificarea legislativă, adoptată astăzi în plenul Camerei Deputaților s-a făcut un pas, încă unul, pe care îl datorăm românilor de pretutindeni și, pe care ni-l datorăm, de fapt, nouă înșine.

 

 

Claudia GILIA, Deputat PSD

Membru în Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

About The Author

Number of Entries : 1761

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.