//
DUPĂ UN PERIPLU PRIN ŢARĂ, „TRICOLORUL CĂLĂTOR” A AJUNS LA GURA OCNIŢEI Reviewed by Momizat on . Astăzi, în comuna Gura Ocniţei, s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a manifestărilor dedicate actului istoric de la 24 Ianuarie 1859, reunite sub genericul „Uni Astăzi, în comuna Gura Ocniţei, s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a manifestărilor dedicate actului istoric de la 24 Ianuarie 1859, reunite sub genericul „Uni Rating: 0
You Are Here: Home » Cultura » DUPĂ UN PERIPLU PRIN ŢARĂ, „TRICOLORUL CĂLĂTOR” A AJUNS LA GURA OCNIŢEI

DUPĂ UN PERIPLU PRIN ŢARĂ, „TRICOLORUL CĂLĂTOR” A AJUNS LA GURA OCNIŢEI

DUPĂ UN PERIPLU PRIN ŢARĂ, „TRICOLORUL CĂLĂTOR” A AJUNS LA GURA OCNIŢEI

Astăzi, în comuna Gura Ocniţei, s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a manifestărilor dedicate actului istoric de la 24 Ianuarie 1859, reunite sub genericul „Unirea face puterea”, organizate de Teatrul ”Junior”, Primăria şi Consiliul Local Gura Ocniţei, Asociaţia culturală „STAR” – Piatra Neamţ, Primăria şi Consiliul Local Padina. Evenimentul s-a concentrat în jurul unui drapel lung de  100 de metri, care a fost purtat într-o călătorie de suflet, în zone din Ţara Românească şi Moldova. Caravana „Tricolorul călător” a pornit la drum în 20 ianuarie, de lângă Turnul Chindiei, a ajuns în localitatea Padina din judeţul Buzău, apoi la Piatra Neamţ, unde Drapelul a fost înălţat pe Turnul lui Ştefan cel Mare. Călătoria a continuat la Mărăşeşti şi la râul Milcov, astăzi Tricolorul fiind adus la Gura Ocniţei, unde a fost arborat pe Crucea Păcii, în semn de recunoştinţă faţă de înaintaşi. 

Art-managerul Victor Mihalache, iniţiatorul proiectului: „Este nevoie să le vorbim tinerilor despre sentimentul patriotic, pentru că, din ce în ce, începe să pară mai desuet. Ei trebuie să ştie că numai dacă vom trăi româneşte, dacă vom ţine la Tricolor, putem merge mai departe”.  

Roxana Clopotaru, participantă la acţiunea „Tricolorul călător” şi la manifestările organizate la Gura Ocniţei: „De aproximativ 8 ani, am avut ocazia să particip la evenimente cultuale. Anul acesta, deşi pandemia a stopat multe activităţi, parcă oamenii au fost mai implicaţi ca niciodată”.

Sorin Ioniţă, primarul comunei Gura Ocniţei: „Am înălţat această simbol (n.n. Crucea Păcii) ca mărturie a credinţei noastre ortodoxe. Astăzi, într-un moment emoţionant, ducem mai departe simbolul recunoştinţei noastre pentru înaintaşi”.

Manifestările de la Gura Ocniţei au mai cuprins un concurs pe tema Unirii de la 1859, la care au participat elevi ai unităţilor de învăţământ din localitate şi un scurt program artistic, organizat lângă Crucea Păcii, înveşmântată în tricolor. La final, participanţii la eveniment s-au prins în Hora Unirii, în care, deşi nu şi-au dat ”mână cu mână”, au fost uniţi prin panglici tricolore.

About The Author

Number of Entries : 1114

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.