GABRIEL PLĂIAŞU, DEPUTAT PNL DE DÂMBOVIŢA: ”DATELE ÎNREGISTRATE ÎN LUNA MARTIE ARATĂ O REVENIRE A ECONOMIEI”
Deputatul PNL de Dâmboviţa, Gabriel Plăiaşu a făcut o analiză a datelor economice din primul trimestru al acestui an – o perioadă extrem de dificilă din cauza crizei sanitare în desfăşurare – şi a făcut o comparaţie cu situaţia economică a anului trecut. Parlamentarul a concluzionat că primele semnale pozitive au apărut, fapt ilustrat şi de analizele organismelor internaţionale care privesc cu mai mult optimis evoluţia economiei din ţara noastră. Gabriel Plăiaşu: a subliniat: „Partidul Naţional Liberal şi-a asumat responsabilitatea guvernării, alături de ceilalţi parteneri de coaliţie, într-un moment extrem de dificil, criza sanitară pe care încă o traversăm afectând profund toate domeniile de activitate. A fost şi este nevoie de măsuri coerente şi curajoase pentru a depăşi această situaţie, dar, în acelaşi timp, a trebuit să punem bazele unor reforme solide care să conducă, pe termen lung, la o creştere economică sustenabilă. Iar primele semnale pozitive au apărut. Datele preliminare înregistrate în luna martie arată clar o revenire a economiei: veniturile la buget estimate pentru martie sunt cu peste 10% mai mari comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Deficitul bugetar estimat în primul trimestru din 2021 este cu 0,4% mai mic față de cel din perioada similară a anului trecut, după cum a precizat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare. În acest context, trebuie menționat faptul că primele două luni ale anului trecut nu au fost marcate de cheltuielile generate de criza sanitară. Scăderea deficitului vine pe fondul colectării din martie, iar pe ansamblu, o să avem un rezultat bun raportat la anul trecut, deși suntem în pandemie. Și execuția bugetară pe primele două luni din 2021 arată că veniturile bugetului general consolidat au fost în valoare de 53,36 miliarde lei, cu 4,1% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Majoritatea categoriilor de încasări a înregistrat evoluții nominale pozitive (venituri fiscale, contribuții de asigurări, venituri nefiscale și fonduri europene).
De asemenea, în lunile ianuarie-februarie 2021, sumele rambursate de UE în contul plăților efectuate și donații au totalizat 2,7 miliarde lei, în creștere cu 10,5% comparativ cu primele două luni din anul precedent.
Mai trebuie să spunem că datele pe primele două luni ale anului 2021 arată o creștere cu 27,5% a cheltuielilor pentru investiții, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent,. Acestea includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, având o valoare de 4,08 miliarde lei. Totodată, în primele două luni ale acestui an, cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv subvențiile acordate de Uniunea Europeană pentru agricultură, au fost de 3,03 miliarde de lei, cu 8,8% mai mari comparativ cu anul precedent.
De altfel, evoluția economiei României este privită acum cu mai mult optimism de către Banca Mondială, agențiile de rating și Comisia Europeană. La începutul lunii martie, Eurostat aprecia că economia României a înregistrat un avans de 4,8% în ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu trimestrul al treilea, aceasta fiind cea mai puternică creștere a Produsului intern brut înregistrată de o țară membră a Uniunii Europene. Banca Mondială a îmbunătățit, recent, estimările privind evoluția economiei României în 2021. Conform experților Băncii Mondiale, economia românească ar urma să înregistreze în acest an un avans de 4,3%, urmând ca, în 2022, creșterea economică să se situeze la 4,1%. Comparativ, în ianuarie 2021, Banca Mondială prognoza că economia României va înregistra o creștere de 3,5% în 2021 și de 4,1% în 2022. De asemenea, la sfârșitul lui martie, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a precizat că România a rezistat recesiunii induse de COVID-19 mai bine decât media UE. În prognoza de primăvară, a spus Gentiloni, Comisia Europeană si-ar putea îmbunătăți estimările privind evoluția economică a României „în cazul în care vom avea un Plan Național de Redresare și Reziliență agreat la modul general cu Comisia Europeană și transmis în mod formal, înainte de data-limită pentru aceste previziuni, care este sfârșitul lunii aprilie”. De asemenea, Fondul Monetar Internațional și-a revizuit la +6% estimarea de creștere economică a României pentru acest an, față de 4,6% cât era prognoza făcută în octombrie anul trecut.
Mai trebuie menţionat faptul că, potrivit datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, bugetul de stat pentru 2021 este construit pe o creștere economică de 4,3%.
Partidul Naţional Liberal a demonstrat de-a lungul timpului, aşa cum o face şi astăzi, că poate răspunde aşteptărilor pe care le au cetăţenii de la cei aflaţi la guvernare şi că se dedică rezolvării problemelor cu care se confruntă astăzi România, semnalele pozitive care au apărut într-o perioadă foarte dificilă fiind o dovadă grăitoare în acest sens”, a concluzionat Gabriel Plăiaşu, deputat PNL de Dâmboviţa.
About The Author
Related posts
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.