GATA VACANŢA! APROXIMATIV 74% DIN ELEVII DÂMBOVIŢENI, AŞTEPTAŢI ÎN BĂNCI. CEILALŢI VOR FACE CURSURI ONLINE
Revenirea elevilor şi a cadrelor didactice în sălile de clasă, după vacanţa inter-semestrială, este o decizie aşteptată, care vine după câteva luni de cursuri online, dar în acelaşi timp înseamnă şi responsabilitatea organizării activităţii şcolare, astfel încât să se respecte toate normele de siguranţă, în contextul pandemiei. În Dâmboviţa, potrivit estimărilor, sunt aşteptaţi să revină în sălile de clasă, începând din 8 februarie, peste 49.000 de preşcolari şi elevi.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a organizat şedinţe online cu directorii unităţilor de învăţământ din Dâmboviţa, iar concluzia desprinsă după această analiză punctuală este că grădiniţele şcolile şi liceele sunt pregătite pentru reînceperea cursurilor cu prezenţă fizică.
Potrivit estimărilor, astăzi, 8 februarie ar trebui să fie în sălile de clasă aproximativ 11.400 de preşcolari şi aproape 38.000 de elevi, ceea ce înseamnă 74 la sută din numărul total al elevilor din Dâmboviţa, în funcţie de situaţia epidemiologică din fiecare localitate. Avem, la această oră, 70 de unităţi de învăţământ în scenariul verde, 78 în scenariul galben şi 4 în scenariul roşu (Râu Alb, Văleni Dâmboviţa, Bărbuleţu şi Crevedia). Şcolile din municipiile Târgovişte şi Moreni şi din oraşe, vor începe cursurile în scenariul galben.
Avem trei scenarii. Primul este cel în care rata de incidență este mai mică sau egală cu 1 / 1000 de locuitori, acesta fiind denumit și scenariul verde în care toți elevii vor veni fizic la școală. Scenariul 2 (galben) în care rata de incidență este între 1- 3 / 1000 de locuitori și asta înseamnă că vin la școală elevii din învățământul preșcolar, elevii din învățământul primar și elevii din clasele terminale, respectiv clasa a VIII-a, clasa a-XII-a și clasa a XIII-a. Scenariul 3 (roşu) este cel în care rata de incidență este între 3-6/1000 de locuitori, caz în care vin la școală doar elevii din învățământul preșcolar și din învățământul primar.
În privinţa echipamentelor de protecţie şi a dezinfectanţilor, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că au fost asigurate pentru fiecare unitate de învăţământ stocuri suficiente de măşti şi dezinfectanţi, care vor ajunge pentru următoarele aproximativ 4 luni. Dacă vorbim despre vaccinarea cadrelor didactice şi nedidactice din Dâmboviţa, atunci trebuie să spunem că peste 55% din acestea s-au înscris pe platformă, peste 40% au fost programate şi peste 5% au fost vaccinate.
Eventuala (re)intrare a şcolilor din mediul urban în scenariul verde va redeschide subiectul spaţiului care trebuie asigurat fiecărui elev, pentru că multe dintre aceste unităţi de învăţământ au colective numeroase. Această situaţie se regăseşte şi în grădiniţe. O altă problemă ar fi legată de transportul elevilor cu microbuzele şcolare, în cazul unităţilor de învăţământ care funcţionează în scenariul verde. Sunt situaţii în care microbuzele existente trebuie să facă mai multe curse pentru a-i putea transporta pe elevi, cazuri în care şi programul şcolar este decalat, aşa încât elevii care ajung mai târziu să nu piardă prima oră.
About The Author
Related posts
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.