//
LA TÂRGOVIȘTE, SE SIMTE PARFUMUL ROMANȚEI. ASTĂZI ÎNCEPE FESTIVALUL ”CRIZANTEMA DE AUR” Reviewed by Momizat on . Începând de astăzi, 21 octombrie și până pe 23 octombrie 2021, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, la Târgoviște, se va desfăşura c Începând de astăzi, 21 octombrie și până pe 23 octombrie 2021, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, la Târgoviște, se va desfăşura c Rating: 0
You Are Here: Home » Cultura » LA TÂRGOVIȘTE, SE SIMTE PARFUMUL ROMANȚEI. ASTĂZI ÎNCEPE FESTIVALUL ”CRIZANTEMA DE AUR”

LA TÂRGOVIȘTE, SE SIMTE PARFUMUL ROMANȚEI. ASTĂZI ÎNCEPE FESTIVALUL ”CRIZANTEMA DE AUR”

LA TÂRGOVIȘTE, SE SIMTE PARFUMUL ROMANȚEI. ASTĂZI ÎNCEPE FESTIVALUL ”CRIZANTEMA DE AUR”

Începând de astăzi, 21 octombrie și până pe 23 octombrie 2021, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, la Târgoviște, se va desfăşura cea de-a 54-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur”, cel mai longeviv festival muzical din România, organizat neîntrerupt din anul 1968 la Târgoviște, cu scopul promovării Romanței ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale.

Organizatorii acestei ediţiiPrimăria şi Consiliul Local Municipal TârgovişteConsiliul Judeţean DâmboviţaCentrul Judeţean de Cultură DâmboviţaTeatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România și cu Uniunea Muzicienilor din Moldova.

Precizăm că organizatorii sunt preocupați de înscrierea Romanței în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, procedură care a fost inițiată de organizatorii festivalului în anul 2016, în colaborare cu Comisia Națională a României pentru UNESCO, și care se află în atenția Ministerului Culturii.

Direcția artistică a festivalului este asigurată de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.

Evenimentul se desfășoară la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte.

Concertele vor începe în fiecare seară la ora 18:00.

Festivalul Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”, ediţia a 54-a, va fi transmis integral în direct pe postul TVR3 în perioada 21-23 octombrie 2021, în fiecare seară, începând cu ora 18.00. Postul Radio România Antena Satelor va transmite în direct seara de sâmbătă, 23 octombrie 2021, începând cu ora 18.00.

Ediţia a 54-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată astfel:

 1. a) Concursul de interpretare – joi, 21 octombrie 2021;
 2. b) Concursul de creaţie – vineri, 22 octombrie 2021;
 3. c) Gala laureaților – sâmbătă, 23 octombrie 2021
 4. d) Microrecitaluri „La izvoarele romanței” – joi, 21 octombrie 2021
 5. e) Concertul „Tinerețea Romanței” – vineri, 22 octombrie 2021
 6. f) Concertul „Te iubim, Romanță” – sâmbătă, 23 octombrie 2021
 7. g) La Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște – unic în România, vor avea loc și alte evenimente asociate: lansări editoriale și discografice, dezbateri și mese rotunde dedicate celebrării patrimoniului muzical și poetic al romanței.
 • Concursul de Interpretare: participă 14 concurenţi selecţionaţi în urma a 6 preselecţii regionale, realizate în perioada 01-15 spetembrie 2021, în România şi în Republica Moldova;
 • Concursul de Creaţie va îmbogăţi patrimoniul muzical naţional cu 14 romanţe în primă audiţie selectate în urma preselecţiilor naţionale realizate la Bucureşti în colaborare cu UCMR şi la Chişinău în colaborare cu UMM;
 • Acompaniază orchestrele:
 • „Dor românesc”– dirijor Ștefan Cigu
 • „Romanţa”– dirijor Lucian Vlădescu

Juriul Concursului de Interpretare va fi format din interpreţi de romanţă şi din personalităţi ale vieţii muzicale din România și Republica Moldova care promovează romanța.

Juriul Concursului de Creaţie va fi format din compozitori desemnaţi de         UCMR și de UMM.

Prezentatori: Alexandra Velniciuc şi Octavian Ursulescu, Miruna Ionescu și Silviu Biriș.

Scenografia: Bogdan Dobre

Co-producător: TVR3 – transmisiune în direct.

Parteneri media: Radio România; Revista „Actualitatea Muzicală” a UCMR; UZPR.

Direcţia artistică: Alina Mavrodin Vasiliu – Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte.

Sponsori: COTNARI, EUROGAS PRESCOM FIENI, BANCA TRANSILVANIA, FUNDAŢIA „HENRY MĂLINEANU”, ROTARY CLUB TÂRGOVIȘTE, CAMERA NOTARILOR PUBLICI PLOIEȘTI, EXPERT RECYCLING, ADELLE STYL

Ediția se desfășoară cu restricții impuse de reglementările legale actuale.

About The Author

Number of Entries : 1638

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.