//
NESTEMATE ALE COLECȚIEI DE CARTE VECHE A COMPLEXULUI NAȚIONAL MUZEAL ”CURTEA DOMNEASCĂ” Reviewed by Momizat on . Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, onorează Anul Cultural Dimitrie Cantemir, care celebrează viața și o Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, onorează Anul Cultural Dimitrie Cantemir, care celebrează viața și o Rating: 0
You Are Here: Home » Cultura » NESTEMATE ALE COLECȚIEI DE CARTE VECHE A COMPLEXULUI NAȚIONAL MUZEAL ”CURTEA DOMNEASCĂ”

NESTEMATE ALE COLECȚIEI DE CARTE VECHE A COMPLEXULUI NAȚIONAL MUZEAL ”CURTEA DOMNEASCĂ”

NESTEMATE ALE COLECȚIEI DE CARTE VECHE A COMPLEXULUI NAȚIONAL MUZEAL ”CURTEA DOMNEASCĂ”

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, onorează Anul Cultural Dimitrie Cantemir, care celebrează viața și opera marelui cărturar, prin aducerea în fața publicului a două nestemate ale creației literare cantemiriene.

Într-un comunicat de presă transmis de reprezentanții CJ Dâmbovița se arată: ”La împlinirea a 350 de ani de la nașterea lui și a 300 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, invităm publicul să admire, în cadrul Muzeului Tiparului și al Cărții Vechi Românești, două volume din cadrul colecției de carte veche a muzeului. Mai întâi, este vorba despre un exemplar al volumului ”Geschichte des Osmanischen Reichs Nach Seinem Anwachse und Abnehme” (Istoria creşterii şi descreşterii Curţii otomane), tipărit la Hamburg, în 1745. Volumul prezentat cuprinde toate cele 22 de gravuri cu portretele sultanilor, planul Constantinopolului, precum și gravura cu portretul domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir, ilustrată și pe afișul evenimentului. Celebra scriere, consacrată istoriei Imperiului otoman, reprezintă prima lucrare ştiinţifică elaborată de un român, tradusă în limba germană.

 Al doilea volum este Hronicul Romano-Moldo-Vlahilor, tipărit la Iași, în 1835. La inițiativa mitropolitului Veniamin Costache, a fost adus manuscrisul original din Arhiva Moscovei, acolo unde fusese depus de însuși Dimitrie Cantemir. Volumul a fost tipărit în limba română cu caractere chirilice, ornamentat cu frontispicii, litere majuscule ornamentate, viniete și motive florale.

 Cu prilejul Zilei Naționale a României, subliniem ideea argumentată și de marele savant Dimitrie Cantemir, anume originea latină, apartenența comună a românilor din toate provinciile, pas important în procesul istoric de formare a unei conștiințe naționale, năzuință desăvârșită la 1918, când s-a înfăptuit Marea Unire”, se arată în comunicatul semnat de Compartimentul Imagine, Relații Externe, al Consiliului Județean Dâmbovița.

About The Author

Number of Entries : 1851

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.