NOAPTEA MUZEELOR 2023, ÎN JUDEȚUL DÂMBOVIȚA
Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, organizează sâmbătă, 13 mai 2023, a XIX – a ediţie a evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”, invitând publicul să descopere expozițiile muzeelor într-un mod inedit, făcând o plimbare nocturnă prin istoria și arta judeţului Dâmboviţa, precizează, într-un comunicat de presă, Compartimentul Imagine, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița.
Astfel, între orele 18:00-24:00, dâmboviţenii și nu doar ei sunt invitați să viziteze, gratuit, atât expoziţiile permanente ale muzeelor, cât şi pe cele temporare:
- expoziția de fotografie „Cum respiră pământul” a regizorului Dan Mihalcea (Muzeul de Istorie din municipiul Târgoviște)
- expoziția de artă creștină „Agnus Dei. Mielul lui Dumnezeu. Cel ce ridică păcatul lumii” (Muzeul de Istorie din municipiul Târgoviște)
- expoziția de pictură „Atestat”, ce cuprinde lucrările elevilor clasei a XII-a din cadrul Liceului de Arte „Bălașa Doamna” (Muzeul de Artă din municipiul Târgoviște)
- expoziția de artă „Ștefania Grimalschi Dobref – Undă și corpuscul. Mică retrospectivă” (Muzeul de Artă din municipiul Târgoviște)
- expoziție de pictură și sculptură a artiștilor Gheorghe Petre, Anăstăsoaei Gabriela și Ovidiu Dumitrescu (Casa Atelier Gravor „Gabriel Popescu” Vulcana-Pandele)
- expoziția „Comori recuperate” (Muzeul de Istorie din municipiul Târgoviște)
Pe lângă vizitarea expozițiilor, cadre didactice și cercetători din Universitatea „Valahia” Târgoviște vă propun o călătorie în lumea științelor, inspirată din ideile și materialele propuse de proiectul Horizon 2020: „CONNECT: Inclusive open schooling through engaging and future oriented science”.
Astfel, atelierele care se vor desfășura în spațiul Muzeului de Istorie, vor avea drept temă generică dezvoltarea sustenabilă, fiind orientate pe importanța energiei verzi pentru mediul înconjurător și economie, reducerea amprentei de carbon, dar și pe aplicarea unor metode fizico-chimice și microbiologice în evaluarea calității produselor alimentare din punct de vedere nutrițional, al conținutului de compuși biologic activi și al siguranței alimentare.
Muzeele din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, deschise cu ocazia acestui eveniment sunt:
• Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”
Din motive de siguranță pentru public, accesul în Turnul Chindiei nu va fi permis.
• Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Românești
• Muzeul de Artă
• Muzeul de Istorie
• Muzeul Evoluției Omului şi Tehnologiei în Paleolitic
• Expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România”
• Casa Atelier „Gheorghe Petraşcu”
• Muzeul „Vasile Blendea”
• Muzeul „Casa Romanţei”
• Ansamblul Brâncovenesc Potlogi
• Casa Atelier „Gabriel Popescu”
• Muzeul de Etnografie Pucioasa
• Muzeul Etnografic „Dumitru Ulieru” Pietroşiţa
• Casa Memorială „Ion Luca Caragiale”
„Noaptea Muzeelor” este un eveniment european iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).
România este participantă încă de la prima ediție, iar numărul muzeelor implicate a crescut anual. Rețeaua Națională a Muzeelor din România (organizaţie unde Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște este membru fondator) coordonează organizarea și promovarea evenimentului în România, fiind partener oficial al acestuia la nivel internațional.
Partenerul evenimentului este Universitatea „Valahia” din Târgoviște.
About The Author
Related posts
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.