//
”NOAPTEA MUZEELOR” – INCURSIUNE ÎNTR-O LUME ÎN CARE SE ÎNTÂLNESC ISTORIA ȘI ARTA Reviewed by Momizat on . Sâmbătă, 14 mai 2022, sunteți așteptați la cea de-a XVIII-a ediţie a evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”, organizat și în muzeele dâmbovițene, care lansea Sâmbătă, 14 mai 2022, sunteți așteptați la cea de-a XVIII-a ediţie a evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”, organizat și în muzeele dâmbovițene, care lansea Rating: 0
You Are Here: Home » Cultura » ”NOAPTEA MUZEELOR” – INCURSIUNE ÎNTR-O LUME ÎN CARE SE ÎNTÂLNESC ISTORIA ȘI ARTA

”NOAPTEA MUZEELOR” – INCURSIUNE ÎNTR-O LUME ÎN CARE SE ÎNTÂLNESC ISTORIA ȘI ARTA

”NOAPTEA MUZEELOR” – INCURSIUNE ÎNTR-O LUME ÎN CARE SE ÎNTÂLNESC ISTORIA ȘI ARTA

Sâmbătă, 14 mai 2022, sunteți așteptați la cea de-a XVIII-a ediţie a evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”, organizat și în muzeele dâmbovițene, care lansează o invitație la o interesantă expediție într-o lume în care mărturiile trecutului își dau întâlnire cu arta.

Astfel, în intervalul orar 18.00 – 24.00, sunteți invitați să vizitați, gratuit, atât expoziţiile permanente ale muzeelor cât şi pe cele temporare. Iată care sunt acestea:

  • Expoziţia de pictură „Paftale cu povești” a artistei și restauratoarei Irina Predescu-Rion, găzduită de Muzeul de Istorie din Târgoviște;
  • Expoziția de artă „Acuarelă Eugen Măcinic – En plein air”, găzduită de Muzeul de Artă din Târgoviște;
  • Expoziţia de pictură „ICHTHYS” a artistei și scriitoarei Floarea Țuțuianu – Muzeul de Artă;
  • Expoziția „Arta restaurării” – Muzeul de Istorie din Târgoviște;
  • Expoziția aniversară „Semicentenarul inaugurării Casei Atelier „Gabriel Popescu” din comuna Vulcana-Pandele;

Pe lângă vizitarea expozițiilor, publicul va putea participa şi la următoarele momente artistice:

  • Concert de muzică clasică susţinut de tinerele interprete, absolvente ale Universității Naționale de Muzică București: Camelia Cuzub, Alexandra Dracea, Codruța Poșchină și Grațiela Solomon, ce vor fi acompaniate de pianista Marina Bratu. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Istorie din municipiul Târgoviște, începând cu ora 21:00.
  • Spectacol de muzică susţinut de elevii Liceului de Arte „Bălaşa Doamna” Târgovişte, prof. coordonator Ioana Hrior, ce va avea loc la Muzeul de Istorie din municipiul Târgoviște, începând cu ora 20:30.
  • „Moment poetic – Floarea Țuțuianu”. În cadrul expoziţiei de pictură „ICHTHYS”, artista și scriitoarea Floarea Țuțuianu va recita poeme din cel mai recent volum de poezii „Corp de literă”, eveniment găzduit de Muzeul de Artă din municipiul Târgoviște, în intervalul orar 19:30 – 22:00.

Muzeele din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, deschise cu ocazia acestui eveniment sunt: Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Românești (accesul se va face numai prin intrarea dinspre Aleea Coconilor), Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Muzeul Evoluției Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, Expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri Ferdinand I la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România”, Casa Atelier „Gheorghe Petraşcu”, Muzeul „Vasile Blendea”, Muzeul „Casa Romanţei”, Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa, Ansamblul Brâncovenesc Potlogi, Casa Atelier „Gabriel Popescu” din localitatea Vulcana-Pandele.

Fiind în proces de restaurare, Curtea Domnească nu va fi deschisă publicului, însă se poate vizita – cu acces doar din Aleea Coconilor, Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești.

„Noaptea Muzeelor” este un eveniment european iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, în anul 2005. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). România este participantă încă de la prima ediție, iar numărul muzeelor implicate a crescut anual.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România (organizaţie în cadrul căreia Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște este membru fondator) coordonează organizarea și promovarea evenimentului în România, în calitate de partener oficial al acestuia la nivel internațional.

În Dâmbovița, evenimentul este organizat Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.

Partener: Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

About The Author

Number of Entries : 1673

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.