OBIECTE VECHI DE 20.000 DE ANI, LA TÂRGOVIȘTE
În situl arheologic Poiana Cireșului de la Piatra Neamț au fost descoperite vestigii importante pentru reconstituirea unor pagini importante din istoria evoluției umane, aceste descoperiri arheologice fiind expuse la Târgoviște, în Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic. La vernisajul expoziției „Descoperiri paleolitice în regiunea extracarpatică a României” au participat membrii echipei de cercetători care au scos la lumină obiectele vechi de 20.000 de ani, reprezentanți ai Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”, elevi din municipiul Târgoviște, dar și președintele Consiliului Județean Dâmbovița. Șantierul Poiana Cireșului de la Piatra Neamț reprezintă cea mai importantă așezare gravetiană din această parte a Europei.
Coordonatorul echipei de cercetători, profesorul Marin Cârciumaru, a spus:
„În primul rând, vreau să mulțumesc încă o dată pentru faptul că există acest muzeu. În condițiile în care, o spun foarte deschis, politicienilor nu prea le arde de muzee. Ceea ce s-a întâmplat în județul Dâmbovița este o excepție pentru că eu am încercat să fac acest lucru și-n alte județe. (…) Am găsit în județul Dâmbovița, în Consiliul Județean, un sprijin pentru muzeu, iar expoziția aceasta nu este decât consecința existenței acestui muzeu. La timpul respectiv am declarat că acest muzeu va fi începutul unui nucleu de cercetare”.
Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița i-a felicitat pe arheologii care au făcut aceste decoperiri, adăugând:
„Am vrut să aducem în prim-plan rezultatele muncii de cercetare științifică și arheologică a echipei conduse de dl profesor Cârciumaru și să îmbogățim zestrea unui muzeu care este unicat în Europa de Est și printre puținele din Europa și care tratează o epocă specială. (…) Sunt convins că exponatele care se adaugă astăzi la zestrea muzeului vor contribui la creșterea numărului de vizitatori și-n același timp, la o mai bună vizibilitate a Târgoviștei ca oraș unde turismul cultural trebuie să fie la loc de cinste”.
Adrian Țuțuianu a completat: „Pentru următorii ani îmi propun să sprijin activitatea de cercetare științifică și de arheologie și pe șantierul care este deschis astăzi la Neamț, dar mă preocupă să continuăm săpăturile la Curtea Domnească din Târgoviște, vreau să începem săpăturile la Geangoești (…) și vreau să deschidem un șantier de cercetare arheologică la Iedera, unde este singura cetate geto-dacică fortificată din zona de câmpie a României. Eu cred că dacă facem aceste lucruri zestrea muzeului va crește și destinația noastră de capitală culturală va fi deosebit de importantă”.
Participanții la vernisaj au vizitat Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, zăbovind în fața exponatelor aduse la Târgoviște din șantierul arheologic Poiana Cireșului.
About The Author
Related posts
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.