//
”PAȘTELE CAILOR”, SĂRBĂTOAREA BULGARILOR DIN TÂRGOVIȘTE, A ADUS UN STROP DE BUCURIE ȘI SPERANȚĂ Reviewed by Momizat on . Așa cum fac în fiecare an de Sfântul Teodor, sărbătorit în prima sâmbătă din Postul Paștelui, bulgarii din cartierul târgoviștean Matei Voievod, cunoscuți și su Așa cum fac în fiecare an de Sfântul Teodor, sărbătorit în prima sâmbătă din Postul Paștelui, bulgarii din cartierul târgoviștean Matei Voievod, cunoscuți și su Rating: 0
You Are Here: Home » Cultura » ”PAȘTELE CAILOR”, SĂRBĂTOAREA BULGARILOR DIN TÂRGOVIȘTE, A ADUS UN STROP DE BUCURIE ȘI SPERANȚĂ

”PAȘTELE CAILOR”, SĂRBĂTOAREA BULGARILOR DIN TÂRGOVIȘTE, A ADUS UN STROP DE BUCURIE ȘI SPERANȚĂ

”PAȘTELE CAILOR”, SĂRBĂTOAREA BULGARILOR DIN TÂRGOVIȘTE, A ADUS UN STROP DE BUCURIE ȘI SPERANȚĂ

Așa cum fac în fiecare an de Sfântul Teodor, sărbătorit în prima sâmbătă din Postul Paștelui, bulgarii din cartierul târgoviștean Matei Voievod, cunoscuți și sub numele de sârbi, s-au îmbrăcat în haine de sărbătoare, și-au pregătit caii și au mers împreună cu ei la biserică. Aici are loc unul dintre cele mai importante momente ale sărbătorii cunoscute sub numele de Paștele Cailor sau Tudorița, obicei care deschide anul agricol și care a adunat și astăzi, pe o vreme frumoasă, mulți membri ai comunității bulgarilor din Târgoviște, dar și invitați.

Fetele și femeile, îmbrăcate în costume populare bulgărești, au dus în coșuri, la biserică, multe pâinici, denumite concetta, care înseamnă ”căluț” și care au un rol aparte în consfințirea legăturii dintre om și cal, foarte puternică în sânul acestei comunități. Caii, țesălați cu grijă și împodobiți cu ciucuri colorați, așteaptă, nu departe de biserică să primească botezul preotului, pentru a fi feriți de rele tot anul. Toți par să fi venit direct din povești, după ce au dat gata o tavă de jăratic. Printre ei, s-a aflat și un ponei foarte simpatic și prietenos, care a fost atracția copiilor.

 După ce preoții au botezat caii, fiecare gospodar a rupt în două câte o concettă sfințită la biserică. O jumătate a mâncat-o el, cealaltă jumătate calul, pentru ca amândoi să fie sănătoși, să poată lucra cu spor pământul.

Sărbătoarea a continuat cu o paradă a cailor și cu un spectacol susținut de ansamblul folcloric al bulgarilor din Târgoviște.

Din respect față de străbunii veniți din Bulgaria pe aceste locuri, dar și din dragoste pentru caii pe care îi consideră parte din familie, membrii Asociației Zaedno a bulgarilor din Târgoviște, care se ocupă de organizarea momentelor acestei zile încărcate de semnificații, vor să transmită acest obicei generațiilor viitoare.

About The Author

Number of Entries : 1638

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.