PSD ÎŞI PREZINTĂ PROGRAMUL PENTRU AGRICULTURĂ
Într-o recentă conferinţă de presă a PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, liderul social democraţilor din judeţ, a prezentat Programul partidului pentru agricultură. Iată câteva dintre propunerile cu care vin social democraţii pentru acest domeniu de activitate:
- Obiectivul general al programului este acela de a aduce cât mai mulţi români în clasa de mijloc. Considerăm că agricultura este o ramură prioritară pentru economia naţională, reprezintă un modul de creştere economică, o soluţie de creştere a exporturilor, agricultura poate asigura hrană sănătoasă pentru români, poate crea locuri de muncă pentru tineri, iar statul este dator să asigure protecţia socială pentru fermieri. Ce ne propunem:
- Să plătim la timp subvenţiile. Suntem în luna noiembrie, iar Guvernul Cioloş nu a reuşit să plătească majoritatea subvenţiilor destinate agricultorilor, cu consecinţe dramatice asupra producţiei de anul viitor. PSD propune ca, în fiecare an, la 15 octombrie să plătim un avans din aceste subvenţii, iar la 1 decembrie, respectiv 31 martie, să facem plăţi parţiale. Beneficiari sunt 950.000 de fermieri români şi, prin plata la timp, la termenele fixate, a acestor subvenţii, asigurăm o scădere a costurilor de producţie cu 10% fiindcă se evită cheltuielile generate de dobânzi, comisioane bancare, la creditele pe care fermierii sunt nevoiţi să le acceseze pentru a putea desfăşura activitatea.
- Refacerea şi extinderea sistemului de irigaţii. Am stabilit trei etape pentru această activitate: 1) 2017-2020,cu 40 de amenajări care să cuprindă 1.300.000 de hectare de teren pentru irigat; 2) 2018-2020, 37 de amenajări cu 480.000 de hectare; 3) 2019-2020,9 amenajări cu 190.000 de ha. Prin punerea în aplicaţie a acestui program, aproape 2 milioane de ha de teren agricol vor fi irigate. Impactul bugetar este de 1,14 miliarde de euro de la bugetul de stat – 342 milioane de euro, bani din FEADR.
- Dezvoltarea sistemului antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, cu o finanţare de la bugetul de stat de 45 de milioane de euro, cu trei centre de comandă (Muntenia, Transilvania şi Moldova), 9,3 milioane de ha protejate.
- Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) ne propunem să creştem gradul de absorbţia a fondurilor europene, să refacem, dacă este cazul, ghidurile, să îmbunătăţim procedurile, să asigurăm cofinanţarea şi garantarea prin fonduri de garantare gestionate de stat şi să atragem, până în 2020, 2,7 miliarde de euro.
- Din Fondul Suveran de Dezvoltare ne propunem să creăm centre de colectare şi unităţi de procesare care să asigure venituri la bugetul de stat locuri de muncă şi procesarea şi depozitarea a 500.000 de tone de legume şi fructe proaspete. Din acelaşi fond ne propunem să înfiinţăm unităţi de colectare şi procesare lână şi piei de ovine şi caprine, cu impact asupra locurilor de muncă şi a veniturilor la buget.
About The Author
Related posts
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.