//
SEARA DE COLIND, AŞTEPTATĂ CU BUCURIE ŞI DE MORENARI Reviewed by Momizat on . Obiceiul colindului care precede Sărbătoarea Naşterii Domnului este aşteptat cu emoţie şi nerăbdare, atât de copiii care îşi pregătesc cu grijă trăistuţele în c Obiceiul colindului care precede Sărbătoarea Naşterii Domnului este aşteptat cu emoţie şi nerăbdare, atât de copiii care îşi pregătesc cu grijă trăistuţele în c Rating: 0
You Are Here: Home » Diverse » SEARA DE COLIND, AŞTEPTATĂ CU BUCURIE ŞI DE MORENARI

SEARA DE COLIND, AŞTEPTATĂ CU BUCURIE ŞI DE MORENARI

SEARA DE COLIND, AŞTEPTATĂ CU BUCURIE ŞI DE MORENARI

Obiceiul colindului care precede Sărbătoarea Naşterii Domnului este aşteptat cu emoţie şi nerăbdare, atât de copiii care îşi pregătesc cu grijă trăistuţele în care vor aduna covrigi, mere şi alte bunătăţi, dar şi de către adulţii care retrăiesc, în aceste momente, prin bucuria celor mici, Crăciunul din copilărie. Şi la Moreni, în cartierul Tisa, obiceiul a fost păstrat şi aici auzindu-se versurile colindelor şi cântecelor de iarnă, acestea fiind oferite de copiii grupului Artcanto Morena, dirijat de prof. Daniela Călineţ.

În fiecare an, pe 23 decembrie, locuitorii acestui cartier se adună în stradă, pe când soarele începe să apună, şi ascultă colinde. Apoi, cei care au de împărţit covrigi, mere sau nuci, formează un rând prin faţa căruia trec copiii care îi colindă. Nu departe, într-un ceaun pus la foc, pe pirostrii, fierb boabe de porumb, care, atunci când sunt gata, sunt îndulcite cu zahăr, presărate din belşug cu miez măcinat de nucă şi apoi sunt împărţite celor prezenţi.

Obiceiul se pierde în negura timpului, adulţii de astăzi amintindu-şi că aşa se întâmpla şi când erau ei copii şi ştiu, din ceea ce li s-a povestit, că şi părinţii lor, copii fiind, plecau să colinde urmând acelaşi ritual.

Şi în acest an, alături de locuitorii cartierului Tisa, au fost primarul municipiului Moreni – Constantin Dinu şi preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa- Adrian Ţuţuianu. Aceştia le-au urat celor prezenţi să aibă parte de Sărbători îmbelşugate şi de un an nou mai bun.

moreni tzmorenimoreni ultima

About The Author

Number of Entries : 1683

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.