SENATORUL ADRIAN ŢUŢUIANU (PRO ROMÂNIA): ”DIRECŢIILE ÎN CARE SE MIŞCĂ INDUSTRIA DE APĂRARE ROMÂNEASCĂ SUNT DRAMATICE”

Senatorul PRO România, Adrian Ţuţuianu, fost ministru al Apărării Naţionale, a criticat în termeni duri lipsa de implicare a celor care gestionează acest domeniu, efectele fiind resimţite din plin de industria de apărare. Senatorul a vorbit despre greutăţile de care se lovesc unităţile de profil din judeţul nostru:
„V-am adus în atenţie, acum două săptămâni, faptul că, la Moreni, nu s-a făcut niciun pas pentru producţia de transportor blindat. Anul 2019, conform proiecţiei iniţiale, trebuia să fie anul în care se produc cele două prototipuri. Ministerul Economiei şi Ministerul Apărării n-au semnat până astăzi, nimic concret cu Rheinmetall, care ţine de acest proiect, ceea ce înseamnă că salvarea societăţii Automecanica se prelungeşte şi s-ar putea să nu mai avem ce salva peste doi ani de zile.
Situaţia dramatică în industria de apărare dâmboviţeană este la Mija. În 2012, Uzina Mecanică Mija avea 304 salariaţi, în 2015 – 422, în 2016 – 544, în 2017 – 646, în 2018 – 455 de salariaţi. Puteţi observa că în anii 2015-2017 au fost ani de guvernare Ponta şi ani în care personal m-am ocupat ca cele trei societăţi comerciale din industria de apărare dâmboviţeană (Mija, Moreni, Dragomireşti) să aibă de lucru. Astăzi, de industria de apărare din judeţ nu se ocupă nimeni.
Astăzi, îi spun eu doamnei Rovana Plumb, 79 de persoane de la Uzina Mecanică Mija au plecat acasă, în şomaj. Deci, oamenii aceştia nu vor avea ce pune pe masă, copiilor, de Sărbătorile de Paşti, peste trei săptămâni.
Senatorul Adrian Ţuţuianu a completat:
„Am pornit, când eram la Ministerul Apărării Naţionale, un proiect de modificare a HG 1470/2005, care are în vedere procedura de vânzare de către Armată a produselor rezultate din delaborări. (…) Ce constat? Căm din septembrie 2017 până astăzi, proiectul se plimbă între ministere. Ce am vrut eu să fac? Să spunem aşa: că Armata delaborează, că produsele se dau, în principal, industriei naţionale de apărare şi, numai în măsura în care există un excedent, se pot vinde pe piaţa externă. Ce se întâmplă astăzi? Majoritatea produselor se vând pe piaţa externă, cei mai mulţi beneficiari sunt din Bulgaria.
Nu au reuşit cei care guvernează astăzi să rezolve această problemă de doi ani de zile, cu consecinţe grave pentru industria de apărare din România. (…) Oamenii care conduc astăzi Ministerul Apărării şi Ministerul Economiei şi cei care coordonează activitatea Guvernului sunt incompetenţi. Andruşcă a fost un exemplu nefericit. dar se pare că plecarea lui n-a rezolvat nimic. Direcţiile în care se mişcă industria de apărare românească sunt dramatice”.
About The Author
Related posts
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.