//
SENATORUL ADRIAN ŢUŢUIANU (PRO ROMÂNIA) – MESAJ CU OCAZIA ZILEI DE 9 MAI Reviewed by Momizat on .  „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare” (Kogălniceanu) Pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschi  „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare” (Kogălniceanu) Pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschi Rating: 0
You Are Here: Home » Recomandate » SENATORUL ADRIAN ŢUŢUIANU (PRO ROMÂNIA) – MESAJ CU OCAZIA ZILEI DE 9 MAI

SENATORUL ADRIAN ŢUŢUIANU (PRO ROMÂNIA) – MESAJ CU OCAZIA ZILEI DE 9 MAI

SENATORUL ADRIAN ŢUŢUIANU (PRO ROMÂNIA) – MESAJ CU OCAZIA ZILEI DE 9 MAI

 „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare” (Kogălniceanu)

Pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta.  Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independența României a însemnat sacrificiul și jertfa a peste 10.000 de ostaşi.

 La 9 mai 1945, capitula cel de-al treilea Reich, luând, astfel, sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european. Victoria Coaliției Națiunilor Unite!

 „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice…. Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie” (Robert Schuman).
 La 9 mai 1950, ministrul de Externe al Franței propunea Germaniei, dar şi altor state, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii. Pe 18 aprilie 1951, şase state – Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda – au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului. Ulterior, cele şase state au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor şi, în 1957, prin Tratatul de la Roma, au înfiinţat Comunitatea Economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi.

Un gând de recunoștință înaintea tuturor celor care au făcut posibile aceste fapte. Curajul și viziunea lor trebuie purtate cu respect pe mai departe, aici, în România, ca parte a unei Europe coezive!

La mulți ani, români!
La mulți ani, Europa! 
La mulți ani, familie europeană!

About The Author

Number of Entries : 1569

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.