//
ŞI-AU PLECAT LA COLINDAT… Reviewed by Momizat on . Nici nu se mai ştie de când, pentru că obiceiul se pierde în negura vremurilor, morenarii din cartierul Tisa se adună în fiecare an, în ziua de 23 decembrie, pe Nici nu se mai ştie de când, pentru că obiceiul se pierde în negura vremurilor, morenarii din cartierul Tisa se adună în fiecare an, în ziua de 23 decembrie, pe Rating: 0
You Are Here: Home » Diverse » ŞI-AU PLECAT LA COLINDAT…

ŞI-AU PLECAT LA COLINDAT…

ŞI-AU PLECAT LA COLINDAT…

Nici nu se mai ştie de când, pentru că obiceiul se pierde în negura vremurilor, morenarii din cartierul Tisa se adună în fiecare an, în ziua de 23 decembrie, pentru a colinda, ducând astfel mai departe, un obicei pe cât de frumos, pe atât de aşteptat. Şi anul acesta au respectat tradiţia. Aşa se face că, la lăsarea serii, strada a devenit neîncăpătoare, numeroşi copii, tineri şi vârstinici participând la acest eveniment. Momentul a debutat cu un mini-concert de colinde oferit de copiii din grupul Art Canto Morena, coordonat de prof. Daniela Călineţ, acordurile colindelor prefaţând obiceiul propriu-zis.

art canto morena colinde

Odată încheiată seria colindelor, cei care au dorit să ofere covrigi sau dulciuri, s-au aliniat ca la un semn, aşteptând să fie colindaţi. În timp ce copiii şi-au umplut trăistuţele, cei mari aveau grijă să nu se stingă focul pe care fierbea ţuica, într-un ceaun.

ceaun la foc

Şi tot obiceiul locului cere ca, pe lângă dulciuri şi covrigi, colindătorii să primească şi boabe fierte de porumb, bine garnisite cu nucă şi zahar.

Seara s-a încheiat cu un frumos foc de artificii care a inundat cerul cu mii de steluţe colorate.

DSC02749 DSC02748

Şi anul acesta, a fost prezent la eveniment primarul municipiului Moreni, Constantin Dinu, alături de alţi reprezentanţi ai comunităţii, şi Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean care le-a urat moranarilor să aibă parte de sărbători fericite şi de un an nou mai bun, adăugând: „Am venit ca de fiecare dată în ultimii 5 ani, am ţinut să fiu alături de dumneavoastră. împreună am făcut lucruri multe, importante, pe care le vom continua anul viitor şi în 2016”.

Urări de linişte şi prosperitate au venit şi din partea edilului Constantin Dinu, acesta mărturisind că în copilărie aştepta cu emoţie ziua de colind: „În Moreni are loc un colind deosebit, iar după cum vedeţi, an de an suntem mai mulţi şi asta pentru că aici vin morenari din toate zonele municipiului, atraşi de acest frumos obicei. (…) Am aflat de acest colind de la bunica mea, când eram mic veneam aici, în fiecare an, pe 23 decembrie. Ne dorim să ducem mai departe acest obicei”, a spus Constantin Dinu.

DSC02693

colindatori si tutuianucolindatori

About The Author

Number of Entries : 1691

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.