//
DISEARĂ, LA TÂRGOVIŞTE, VA FI RECONSTRUITĂ „CALEA LUMINII” Reviewed by Momizat on . Diseară, în centrul municipiului Târgovişte, va avea loc un moment încărcat de simboluri. Este vorba despre manifestarea iniţiată de artistul plastic Mihai Şerb Diseară, în centrul municipiului Târgovişte, va avea loc un moment încărcat de simboluri. Este vorba despre manifestarea iniţiată de artistul plastic Mihai Şerb Rating: 0
You Are Here: Home » Cultura » DISEARĂ, LA TÂRGOVIŞTE, VA FI RECONSTRUITĂ „CALEA LUMINII”

DISEARĂ, LA TÂRGOVIŞTE, VA FI RECONSTRUITĂ „CALEA LUMINII”

DISEARĂ, LA TÂRGOVIŞTE, VA FI RECONSTRUITĂ „CALEA LUMINII”

Diseară, în centrul municipiului Târgovişte, va avea loc un moment încărcat de simboluri. Este vorba despre manifestarea iniţiată de artistul plastic Mihai Şerbănescu şi care este cunoscută sub numele de „Calea Luminii”. Procesiunea începe din fața Casei Sindicatelor, unde vor fi așezate 1000 de lumănări și va continua în jurul Mitropoliei și pe Bulevardul Carol I. În conferinţa de presă organizată cu prilejul organizării celei de-a XIX-a ediţii, Ionuţ Ghibanu, vicar eparhial, a spus:

„Lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o”. Este ideea principală care se desprinde din acest eveniment creştin, pe care noi îl organizăm aici, la Târgovişte, în Joia Mare, în Săptămâna Patimilor, care ne pregăteşte pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos din morţi, pentru că atunci lumina sfântă vine şi ne umple sufletele de bucurie, de dragoste şi de pace. Evenimentul Calea Luminii debutează, ca în fiecare an, cu slujba Deniilor celor Douăsprezece Evanghelii, săvârşită în catedrala Mitropolitană, de către Prea Sfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, la ora 17.30. Momentul principal al acestui eveniment va avea loc la ora 20.30, atunci când Înalt Prea Sfinţia sa, înconjurat de un sobor de preoţi, va ieşi din catedrala Mitropolitană, alături de autorităţile locale, de profesorul Mihai Şerbănescu şi de miile de credincioşi care vor veni la catedrală pentru a primi binecuvântarea Înalt Prea Sfinţiei Sale, pentru a uni în mod simbolic, lumânările care vor fi aşezate în jurul catedralei, cu cele care se vor afla deja aşezate în jurul statuii lui Mihai Viteazul, în piaţa Mihai Viteazul.

Profesorul Mihai Şerbănescu, artist plastic, a adăugat:

Sunt lucruri pe care le facem în viaţă şi au nevoie de discurs. După părerea mea, gestul de lumină pe care târgoviştenii îl fac nu are nevoie de nicio susţinere verbală. Este un gest de tăcere. Liniştea şi ceea ce se întâmplă acolo sunt o înălţare. Şi mă bucur că această înălţare şi acest gest de lumină au loc la Târgovişte, în Târgoviştea pe care eu o iubesc.

Cristian Stan, primarul municipiului Târgovişte, a subliniat:

Calea Luminii ne ajută să descoperim lucruri care, în ziua de astăzi, sunt din ce în ce mai puţin vizibile. Mă refer la solidaritatea umană. Suntem angrenaţi într-o vâltoare cotidiană, încât uităm de cele mai multe ori de ceea ce este mai important în viaţă şi ceea ce ne face pe noi oameni. cred că şi acesta este unul dintre câştigurile pe care evenimentul le aduce, în sensul că ne strânge pe toţi laolaltă.

Şi pentru ca ne aflăm în anul Centenarului, în fata Catedralei Arhiepiscopale, va fi scris, din lumânări aprinse, textul Romania 100.

Manifestarea este organizată de Primăria municipiului Târgovişte, prin Teatrul Tony Bulandra, în parteneriat cu Arhiepiscopia Târgoviște și Școala de Arte „Octav Enigărescu”.

About The Author

Number of Entries : 1691

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.