V. VOSGANIAN: DACĂ USL CONTINUA, TRAIAN BĂSESCU AR FI DEVENIT NEGLIJABIL PE SCENA POLITICĂ
Deși USL a devenit de multă vreme istorie, ecourile destrămării acestei construcții politice încă se mai fac auzite. Și nici nu se pot stinge prea curând de vreme ce Uniunea avea să primească la parlamentarele din 2012 un scor uriaș, în care se regăseau încrederea și speranța a 60% dintre românii prezenți la vot. Ca să nu mai vorbim despre faptul că în momentul când a plecat trântind ușa, PNL n-a explicat suficient de limpede motivul supărării. Aflat recent la Târgoviște, senatorul PNL Varujan Vosganian, a abordat în cadrul emisiunii „Față în față”, de la Columna TV, subiectul destrămării USL, vorbind și despre consecințele acestei decizii. Parlamentarul liberal este de părere că PNL nu trenuia să părăseasc USL, decât dat afară de PSD.
„Noi am ieșit din USL în februarie. (…) Momentul n-a fost bine ales și n-a fost convingător. Mai mult decât atât, PNL nu se pregătise înainte pentru mișcarea asta. Motiv pentru care ne-am trezit în 2014, în martie, cu un PSD care guvernează, puternic, cu un PNL relativ derutat, în care filialele și primarii n-su înțeles foarte bine ce li se întâmplă, cu o administrație locală subfinanțată și cu un Partid Democrat care începuse să-și adune trupele, dar care nici el nu se putea măsura cu PSD-ul.
„Noi nu trebuia să ieșim de la guvernare, trebuia să așteptăm să ne dea afară PSD-ul. Pentru că noi ne-am angajat față de români că ducem alianța asta până la capăt. Până acum nicio alianță n-am dus până la capăt, ar fi fost prima. Noi trebuia să rămânem acolo pentru că noi reprezentam voturile a milioane și milioane de români să stăm acolo”.
Era însî posibil ca PSD să se fi ferit ca dracul de tămâie să-i dea afară pe liberali de la guvernare, tocmai pentru a nu le oferi varianta unei eventuale victimizări care i-ar fi făcut să se bucure de simpatie din partea românilor? Varujan Vosganian răspunde simplu: „Dacă nu se ferea PSD să ne dea afară, mergeam acum triumfători în prezidențiale și câștigam alegerile prezidențiale. În felul ăsta, ridiculizam și accesele din ultima vreme ale lui Traian Băsescu. După opinia mea, ar fi trebuit să ne respectăm cuvântul față de români”.
O te(a)mă invocată de liberali la acea vreme era aceea că liderul lor, Crin Antonescu nu ar fi fost niciodată susținut de PSD în cursa pentru funcția de președinte. Dacă social democrații și-ar fi trimis în bătălia pentru Cotroceni un lider propriu… „În clipa aia sunt convins că s-ar fi creat în PNL o anumită solidaritate, o anumită luciditate și ar fi existat o mare simpatie din partea opinie publice. Și n-am fi ajuns ca la europarlamentare să luăm doar 15%„, a afirmat senatorul Varujan Vosganian.
Parlamentarul liberal crede că decizia lui Crin Antonescu de a rupe USL l-ar avantaja pe Traian Băsescu, scăpat, prin distrugerea Uniunii, de grija unui adversar politic foarte puternic, ba, mai mult, acum cu șansa de a deveni un lider important al dreptei, „inserat” cu ajutorul PMP. „Comportamentul lui (n. ns. al lui Crin Antonescu) s-a schimbat complet din februarie 2014, el a făcut după aceea o serie de gesturi pe care, sunt convin că nu le-a vrut ca atare, dar care au avantajat pe Traian Băsescu și pe adversarii noștri de până atunci. Ruperea USL-ului a fost o șansă nesperată pentru Traian Băsescu care, dacă USL rămânea, ar fi devenit neglijabil pe scena politică. Apoi, alianța cu Partidul Democrat este încă o șansă pentru Traian Băsescu să revină în politică drept unul din liderii structurii de dreapta (via PMP), apoi propunerea ca Iohannis să devină candidatul la președinție, într-un moment în care Iohannis nu-și asumase istoria recentă, și memoria, și valorile Partidului Național Liberal. Între timp, Klaus Iohannis a început să le preia, după o perioadă de ezitări, în care a vorbit despre refendum sau despre alte lucruri într-un limbaj care nu era și al nostru, Dar, în ultima vreme, Iohannis a început să se omogenizeze și se vede.
Cu toate acestea, Varujan Vosganian spune că, mai devreme sau mai târziu, se impunea o construcție politică de dreapta din care PNL să facă parte, cu o condiție însă:
„Această construcție politică a Partidului Național Liberal pe partea dreaptă este necesară. Tema de fond este că trebuie să fie și autentică. Adică, PNL trebuie să-și păstreze blazonul și trebuie să-și păstreze purtătorii de blazon”.
Rămâne de văzut dacă, nu cumva, purtătorii de blazon ai PNL, prinși cu munca de rutină din teritoriu, alături de democrat liberalii concentrați pe organizare, își vor uita, în timp, misiunea păstrării istoriei și valorilor partidului.
About The Author
Related posts
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.