VECHE DE DOUĂ SECOLE, BISERICUȚA DIN COMUNA VOINEȘTI ȘI-A PRIMIT STRĂLUCIREA DE ODINIOARĂ

În comuna Voinești, se află o adevărată perlă a spiritualității românești, care vorbește prin frumusețea și simplitatea sa, de comorile reale ale nemului nostru. Este vorba despre o bisericuță veche de 200 de ani, care s-a încăpătânat să înfrunte vremea și vremurile și, în ciuda rănilor adânci din trupul său, să le vorbească oamenilor despre veșnicie. Pentru că cele două secole și-au pus amprenta pe structura de rezistență a lăcașului, se impunea un amplu proiect de reabilitare și restaurare dacă se dorea păstrarea acestei comori. Iar soluția a fost un proiect integrat, cu finanțare europeană. Lucrările complexe și migăloase au reușit să redea acestui reper al credinței, strălucirea de odinioară.
Recent, lucrările au fost finaliate, încheierea procesului de reabilitare și restaurare fiind marcat printr-o festivitate la care au luat parte numeroase oficialități județene și locale, parlamentari, reprezentanți ai ADR Sud Muntenia, dar și mulți oameni de-ai locului, care au suținut din tot sufletul realizarea acestui proiect.
Restaurarea lăcașului nu au fost singurul obiectiv al proiectului, acesta incluzând, așa cum amintea primarul comunei Voinești, Gabriel Sandu „asfaltarea unui drum pe o lungime de 1,2 Km, un bypass situat între DN 72 și Drumul Județean 712 B, 2,4 km de șanțuri betonate, 78 de platforme pentru acces în curți, un Centru de Informare Turistică, aflat la intrarea în curtea cimitirului, gardul împrejmuitor al cimitirului, în lungime de 660 de metri, pe fundație și soclu de beton, ulucă și ștacheți din lemn de brad, o alee de 178 de metri, cu chituci care au o înălțime de 30 de centrimetri, postați pe un pat de balastru compactat”. Edilul le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect, subliniind: „Noi, voineștenii, suntem binecuvântați de bunul Dumnezeu. Pe raza localității Voinești există încă un monument istoric categoria A, o cruce de pe vremea lui Mihai Viteazul, din anul 1597 și vrem să introducem acea cruce alături de această bisericuță în circuitul turistic național și internațional, prin realizarea unor alei, șanțuri betonate, care vor contribui la înfrumusețarea localității noastre„.
Directorul ADR Sud Muntenia a concluzionat: „Aveți o bijuterie în comună, sunt convins că ea va fi exploatată și integrată într-un pachet turistic care să crească faima comunei și a Văii Dâmboviței, a județului Dâmboviței și a regiunii”.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a spus: „Trebuie să marcăm un eveniment cu totul special, nu este un monument oarecare, este un monument istoric, cu o vechime de 200 de ani și este o lucrare de restaurare făcută în condiții cu totul și cu totul deosebite, ceea sunt convins că este de natură să atragă pe Valea Dâmboviței și la Voinești foarte mulți turiști. Aș vrea să remarc faptul că în doi ani de zile, nu numai la Voinești, ci în întreg județul Dâmbovița, ca urmare a unor măsuri luate de Guvernul Victor Ponta, s-a accelerat procesul de absorbție al fondurilor europene, s-au rezolvat problemele care țineau de decontare, s-au rezolvat foarte multe probleme care țineau de corecțiile financiare aplicate diferitelor proiecte aflate în execuție la Consiliul Județean sau la unități administrativ-teritoriale”.
Valoarea totală a proiectului este de 41 miliarde lei vechi, din care 28 de mlrd. sunt bani europeni, 7 mlrd. bani din bugetul de stat al României pentru plata TVA, 3,5 mlrd. contribuția Consiliului local, iar 2,5 miliarde – sprijin acordat de Consiliul Județean Dâmbovița.
Dincolo de aceste cifre, de tot efortul depus pentru ca proiectul să prindă contur, rămâne bucuria fără margini că lăcașul își poate primi acum vizitatorii și că poate „vorbi”, peste timp, despre valorile instimabile ale credinței străbune.
About The Author
Related posts
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.