//
VOCI DE AUR ALE ”CRIZANTEMEI DE AUR”. CEA DE-A 54-A EDIȚIE A FESTIVALULUI NAȚIONAL ȘI-A DESEMNAT CÂȘTIGĂTORII Reviewed by Momizat on . „Crizantema de Aur”, care a parcurs cea de-a 54-a filă, a reunit în fosta Cetate a Țării Românești compozitori, interpreți din toate colțurile țării și de peste „Crizantema de Aur”, care a parcurs cea de-a 54-a filă, a reunit în fosta Cetate a Țării Românești compozitori, interpreți din toate colțurile țării și de peste Rating: 0
You Are Here: Home » Cultura » VOCI DE AUR ALE ”CRIZANTEMEI DE AUR”. CEA DE-A 54-A EDIȚIE A FESTIVALULUI NAȚIONAL ȘI-A DESEMNAT CÂȘTIGĂTORII

VOCI DE AUR ALE ”CRIZANTEMEI DE AUR”. CEA DE-A 54-A EDIȚIE A FESTIVALULUI NAȚIONAL ȘI-A DESEMNAT CÂȘTIGĂTORII

VOCI DE AUR ALE ”CRIZANTEMEI DE AUR”. CEA DE-A 54-A EDIȚIE A FESTIVALULUI NAȚIONAL ȘI-A DESEMNAT CÂȘTIGĂTORII

„Crizantema de Aur”, care a parcurs cea de-a 54-a filă, a reunit în fosta Cetate a Țării Românești compozitori, interpreți din toate colțurile țării și de peste Prut.

În decorul romantic îmbrăcat în culorile toamnei, realizat de scenograful Bogdan Dobre în care a fost întâmpinată romanța de Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, acordurile care se cântă cu sufletul i-a adus aproape sufletește pe cei care o iubesc.

După două seri de excepție, Gala Laureaților a readus pe scenă în ultima seară a festivalului pe cei mai buni interpreți de romanțe, cei mai buni compozitori și textieri.

În debutul festivităţilor de premiere, au rostit alocuţiuni primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan și secretarul general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO; Madlen Șerban.

Cristian Stan: „Iată că ne aflăm la ediția cu numărul 54 a Festivalului Național «Crizantema de Aur» , cel mai longeviv festival muzical din România. Reprezintă o emblemă pentru municipiul Târgoviște și este onorant pentru mine să pot spune câteva cuvinte de pe scena ,,Crizantemei de Aur”. Și această ediție a fost una deosebită, cea mai bună, și sperăm ca de acum încolo să avem ediții din ce în ce mai bune. Vreau să-i felicit pe concurenți, chiar dacă emoțiile concursului s-au terminat, ei trebuie să înfrunte acum emoțiile rezultatelor. De asemenea, aș vrea să mai subliniez faptul că deși traversăm o perioadă dificilă reușim să asigurăm continuitate «Crizantemei de Aur» și sper ca la ediția viitoare măștile să devină o amintire și să ne putem bucura într-adevăr de un eveniment muzical, de un eveniment cultural cum rar se mai întâmplă, din păcate, în România. Sper ca, nu că această sală de spectacole a Teatrului Tony Bulandra nu ar fi una frumoasă, la anul, acest festival se va desfășura într-o sală mai mare, mai încăpătoare și sunt convins că în absența unor restricții vom avea și un public mai numeros, așa cum merită «Crizantema de Aur»”

Corneliu Ștefan: „În primul rând vă salut pe cei din sală și în special pe cei de acasă. În aceste clipe grele pe care le trăim cu toții, uitați că la Târgoviște, an de an, capitala romanței își spune cuvântul. Capitala romanței, prin muzică, prin simplitate, dar nu în ultimul rând prin noi toți, ne adună, ne trezește sentimente, trezește sentimente pentru cei care au organizat acest festival și pentru cei care se vor ocupa în continuare de acest festival extraordinar. Romanța ne unește, romanța ne dă putere… Consiliul Județean Dâmbovița, prin Muzeul Romanței pe care îl administrează, va continua să perpetueze romanța, și la Târgoviște, și în România, dar nu în ultimul rând, și în lume. Multă sănătate, felicitări organizatorilor, dar nu în ultimul rând, un mesaj special pentru toți concurenții din acest an… Cu siguranță, anul viitor vor fi mai mulți români în sală și acasă care se vor bucura de romanță, de «Crizantema de Aur»”

Madlen Șerban: „Este plăcerea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO de a oferi patronajul acestui festival a cărui longevitate deja a fost semnalată. Dar nu pentru longevitate acordăm acest patronaj, ci pentru distincția, eleganța, înalta ținută pe care dumneavoastră reușiți să o oferiți acestui eveniment, care este dincolo de a fi un festival, este o școală, o școală din care cu toții, noi inclusiv, sperăm să ducem acest gen muzical atât de românesc, atât de din România și din Moldova, în patrimoniul universal al UNESCO. Să dea Dumnezeu, căci există un Dumnezeu al acestui festival, căci altfel nu se puteau toate aceste ediții, ca anul viitor, la a 55-a ediție, să putem spune că au început toate demersurile pentru ca, dincolo de lista indicativă a României, acest gen muzical să fie oferit lumii. Și pentru că sunt într-o familie UNESCO îi mulțumesc în mod deosebit sufletistei și președintei Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței”, minunatei doamne Alina Mavrodin, fără de care nu cred că toate demersurile începute încă din 2016 ar fi putut fi posibile. Are o consecvență pe care nu e cazul să o subliniez, dar contăm întotdeauna pe dumneavoastră, pe aceia care ne dăruiți, prin creație, prin interpretare, acest frumos. La a 65-a aniversare a României de la aderarea la UNESCO să-i spunem La mulți ani României, să-i spunem La mulți ani festivalului și să ne dorim ca toți să fim alături de „Crizantema de Aur” sute de ani de aici înainte, cu noi sau fără noi…”

Premiile au fost înmânate câștigătorilor de primarul Târgoviştei – Cristian Stan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, preşedinţii celor două jurii Eugen Doga și Viorel Gavrilă, precum şi de Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al Festivalului.

Laureații ediției 54 a „Crizantemei de Aur”, Târgoviște, 2021

Secțiunea Interpretare

*Premiul special „Romanța ne unește”- Valentin Borșu

*Premiul special „Cetatea Romanței„- Petruț Richard Dorobanțu

*Premiul „Tinerețea Romanței”- Elena Dragomir

*Premiul special „Ioana Radu”- Anișoara Popescu

*Premiul III – Liliana Neciu

*Premiul II- Darius Divian Iordănescu

*PremiulI- Anișoara Bragari-Moroșanu

*Trofeul „Crizantema de Aur”- Cristina Bugnar

Secțiunea Creație

*Premiul special „Henry Mălineanu”- Dumitru Caulea; interpreți: Rodica Anghelescu și Dumitru Caulea

*Premiul special „Tinerețea romanței”- Marcel Iorga; interpret: Liliana Cornilă

*Premiul special „Cetatea Romanței”- Bela Andrasi; interpret: Alina Huțu

*Premiul special „Romanța ne unește”- Viorel Covaci; interpret: Marius Bălan

*Premiul „Ionel Fernic”- Petre Marcel Vârlan; interpret: Ciprian Cucu

*Premiul III- Octavian Coteț; interpret: Alina Ureche

*Premiul II- Camelia Florescu; intepret: Camelia Florescu

*Premiul I- Adrian Beldiman; interpret: Silvia Goncear

*Trofeul „Crizantema de Aur”- secțiunea Creație- Horia Făgășanu, intepreți: Ana Maria Stănoia și Darius Divian Iordănescu

Cele trei seri de festival au fost transmise integral în direct de TVR 3, împreună cu TVR Craiova, milioane de telespectatori putând urmări în direct de la Târgoviște cel mai longeviv festival din România. Radio România a fost partener media al evenimentului cultural – artistic.

Ediţia a 54-a a Festivalului „Crizantema de aur” s-a încheiat cu concertul extraordinar „Te iubim, Romanță”, pe scena „Crizantemei de Aur” urcând Matilda Pascal Cojocărița, Vlad Miriță, Daniela Vlădescu, Lorand Cristian, Silvia Goncear, Alina Mavrodin Vasiliu și Paul Surugiu (Fuego).

About The Author

Number of Entries : 1761

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.