//
LUCRĂRILE DE RESTAURARE DERULATE LA CASA – ATELIER „GABRIEL POPESCU”, FINALIZATE Reviewed by Momizat on . Lucrările de restaurare derulate la Casa-Atelier „Gabriel Popescu” au fost finalizate, acestea fiind derulate în cadrul unui proiect finanţat prin Mecanismul Fi Lucrările de restaurare derulate la Casa-Atelier „Gabriel Popescu” au fost finalizate, acestea fiind derulate în cadrul unui proiect finanţat prin Mecanismul Fi Rating: 0
You Are Here: Home » Administratie » LUCRĂRILE DE RESTAURARE DERULATE LA CASA – ATELIER „GABRIEL POPESCU”, FINALIZATE

LUCRĂRILE DE RESTAURARE DERULATE LA CASA – ATELIER „GABRIEL POPESCU”, FINALIZATE

LUCRĂRILE DE RESTAURARE DERULATE LA CASA – ATELIER „GABRIEL POPESCU”, FINALIZATE

Lucrările de restaurare derulate la Casa-Atelier „Gabriel Popescu” au fost finalizate, acestea fiind derulate în cadrul unui proiect finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, în valoare de 2.235.222,69 lei, inclusiv TVA. Încheierea procesului de restaurare a coincis cu împlinirea a 150 de ani de la ani de la naşterea gravorului Gabriel Popescu.

La evenimentul prin care a fost marcată încheierea lucrărilor au fost prezenţi Adrian Ţuţuianu – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Ionuţ Vulpescu – fost ministru al Culturii, Rovana Plumb, fost ministru al Muncii, primari din zonă, locuitori ai comunei.

Adrian Ţuţuianu: „Vă salut cu drag pe toți cei care ați putut fi astăzi prezenți alături de noi, în mijlocul unui eveniment cultural pe care îl marcăm cu mare bucurie – împlinirea, în acest an, a 150 de ani de la nașterea marelui artist gravor Gabriel Popescu, moment ce coincide într-un mod fericit cu finalizarea lucrărilor de restaurare și consolidare a casei atelier și a casei natale a artistului, realizate în cadrul unui proiect finanțat prin mecanismul financiar al spațiului economic european 2009 – 2014.

Simpozionul pe care îl organizăm astăzi reprezintă un semn de prețuire a celui care a fost Gabriel Popescu, unul dintre cei mai  străluciți artiști gravori români, continuator al lui Theodor Aman și Nicolae Grigorescu, a cărui activitate artistică și pedagogică în calitate de profesor la Școala de Arte Frumoase din București, timp de 25 de ani, a reprezentat o contribuție importantă pentru istoria gravurii românești. (…)

Aflându-ne într-un moment festiv, nu ascundem hotărârea și mândria de a fi putut vedea cum, de la zi la zi, casa atelier Gabriel Popescu a prins contur tot mai mult, iar clădirea-anexă a revenit la o nouă viaţă. Turiştii care vor trece pe sub poarta de intrare și vor păși în acest spațiu se vor putea apropia de universul Gabriel Popescu.

După recepția la terminarea lucrărilor, vor avea loc următoarele 2 sub-activități ale proiectului:

  1. Repunerea în funcțiune a spațiului care cuprinde reamenajarea spațiului muzeal și care va consta în realizarea unui proiect tematic referitor la expoziția permanentă, pornind de la reconstituirea interioarelor (spații de locuit și spații de lucru) așa cum au fost în perioada în care maestrul Gabriel Popescu locuia la Vulcana-Pandele și,
  2. Punerea la dispoziția publicului a monumentului istoric restaurat / conservat / valorificat prin deschiderea muzeului către vizitatori atât în vederea valorificării monumentului istoric restaurat, cât și creșterii numărului de turiști.

Din bugetul Consiliului Județean Dâmbovița, pentru optimizarea funcționalității obiectivului de investiție, a fost necesară realizarea unor lucrări suplimentare, neincluse în proiect, pentru care s-a încheiat contractul de lucrări nr. 280/06.05.2016, cu o valoare de 223.100 lei, fără TVA, având ca obiect:

  • realizarea unei porți monumentale din lemn sculptat în zona accesului principal
  • extinderea împrejmuirii (gard din lemn) în zona cu vecinătățile aflate la sud
  • realizarea unui sistem de drenaj pentru colectarea apelor pluviale și accidentale din jurul Casei Atelier și Casei Natale.

About The Author

Number of Entries : 1865

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.