//
RĂZBOIUL DECLARAȚIILOR (ȘI AL NERVILOR) ÎN CONSILIUL JUDEȚEAN Reviewed by Momizat on . După o primă încercare nereușită de desfășurare a ședinței ordinare a Consiliului Județean, a urmat o alta, care a îmbrăcat forma unei ședințe extraordinare, co După o primă încercare nereușită de desfășurare a ședinței ordinare a Consiliului Județean, a urmat o alta, care a îmbrăcat forma unei ședințe extraordinare, co Rating: 0
You Are Here: Home » Administratie » RĂZBOIUL DECLARAȚIILOR (ȘI AL NERVILOR) ÎN CONSILIUL JUDEȚEAN

RĂZBOIUL DECLARAȚIILOR (ȘI AL NERVILOR) ÎN CONSILIUL JUDEȚEAN

RĂZBOIUL DECLARAȚIILOR (ȘI AL NERVILOR) ÎN CONSILIUL JUDEȚEAN

cons psd interior sera 14 oct

După o primă încercare nereușită de desfășurare a ședinței ordinare a Consiliului Județean, a urmat o alta, care a îmbrăcat forma unei ședințe extraordinare, convocate de președintele Adrian Țuțuianu pentru ora 21.00 a aceleiași zile de 14 octombrie. Nici această încercare n-a avut prea mult succes. Și pentru că, atât în debutul ședinței, cât și după, au fost rostite declarații tăioase, la adresa adversarilor politici, o să elberăm textul de față de orice comentariu care, în acest context, devine importun, rezumându-ne la a vă oferi, pe larg, declarațiile făcute înainte de ordinea de zi și după încheierea ședinței. În debutul ședinței (la care au participat și copreședinții ACL Dâmbovița – Ludovic Orban și Iulian Vladu), președintele Adrian Țuțuianu a arătat cum au fost împărțiți banii către localități, explicând, la fiecare în parte, motivul respectivei alocări:

„Am încercat să împărțim banii pe care i-am avut în modul cel mai echilibrat și cel mai legal posibil. Și vorbim din bugetul propriu al Consiliului Județean, vorbim de TVA și impozit pe profit care se repartizează către unitățile administrativ teritoriale, discutăm de Ordonanța 28/2013, discutăm de banii pentru calamități și discutăm de banii pentru sprijinirea lăcașelor de cult. Am avut două runde de negocieri, una cu reprezentanții ACL (dl deputat Iulian Vladu și dl Ludovic Orban, însoțiți de dl consilier independent, fost membru PPDD, Florin Antoniu, are o independență relativă, după cum se observă, și am avut o discuție cu reprezentanții Partidei Romilor). La prima discuție, mi s-a cerut să împărțim banii după regula numărului de primari existenți la începutul mandatului, la fiecare formațiune politică, ceea ce, evident, dezavantajează cei 70 de primari care astăzi și-au declarat apartenența la Partidul Social Democrat. Motiv pentru care n-am să fiu niciodată de acord cu acest lucru.

– la orașul Răcari, am alocat 14 miliarde de lei, pe Ordonanța 28;

la orașul Pucioasa, 200.000 de lei;

– la Fieni – 52.000, cu precizarea că societatea comercială care a contractat lucrările de la Fieni este în insolvență și lucrarea nu poate fi continuată

la Bezdead am alocat pentru reabilitare unități de învățământ 100.000 de lei pentru calamități pe HG 805/2014 – 500.000 și Compania Națională de Investiții a aprobat și a finanțat integral proiectul de reabilitare a căminului cultural, de peste 20 de miliarde.

– la Butimanu nu există nicio lucrare pe Ordonanța 28/2013; există un proiect de asociere între Consiliul Județean și Consiliul local Butimanu pentru care nu avem indicatori tehnico-economici și nu avem un proiect tehnic. Ca urmare, nu am ce să finanțez în localitatea Butimanu pe sursele de finanțare de care am vorbit

– la Corbii Mari, am alocat pentru lucrări de canalizare 900.000 de lei, pentru lucrări pe drumuri 832.000 de lei, am alocat de asemenea pentru asociere cu Consiliul Județean, 2 milioane

– la Dragodana, 145.000 de lei pentru asociere, nu are lucrări pe Ordonanța 28 și 160.000 lei pentru finalizarea bisericii din satul Picior de Munte.

– la Finta am alocat pentru refacerea podului afectat de apă 1.400.000 lei

la Gura Foii, am alocat 41.000 de lei; este un rest de plată pe asfaltările făcute în perioada anterioară, prin asociere Consiliul Județean cu 90%, Consiliul local Gura Foii. Nu are altă lucrare în curs pe care s-o pot finanța.

– la Hulubești, am alocat pentru canalizare suma de 900.000 de lei, cu precizarea că reprezintă plata a trei părți din lucrările făcute înainte de anul 2012, de peste 45 miliarde. La momentul acesta mai sunt 15-16 miliarde de plată, restul sumelor au fost plătite în anii anteriori.

– la Mogoșani, pe drumuri, pe Ordonanța 28 – 400.000 de lei, iar pe asociere 266.000 de lei.

– la Morteni, 110.000 de lei pentru contract de asociere pe drumuri fiindcă la momentu acesta abia a fost stabilit adjudecatarul. Mai avem o lună de zile în care se poate lucra pe drumuri, firma respectivă ne-a comunicat și primarul cunoaște acest lucru, că nu are capacitatea tehnică necesară să lucreze mai mult de 1 miliarde de lei. Nu are alte lucrări pe Ordonanța 28.

– la Motăieni, 4 miliarde de lei, la începutul anului. De patru luni de zile banii stau în cont pentru că primarul are nu știu ce litigii cu constructorul și refuză să facă plata. N-am putut să-i dau niciun leu suplimentar, atâta timp cât nu decontezi alocarea primită inițial nu poți să te duci cu alte alocări. L-am chemat pe primar și mi-a comunicat că reziliază contractul și-mi dă banii înapoi.

– la Petrești, am alocat pentru canalizare 1 milioane de lei, pentru lucrări la drumuri – 200.000, la care se adaugă o alocare pe Ordonanța 28 de 90.000. În total, 1.319.000 de lei

– la Pietrari – 900.000 pe lucrări de canalizare, 394.000 pe drumuri, pe Ordonanţa 28. S-a terminat un pod, iar la canalizare am alocat 900.000, deşi lucrarea este în stadiul incipient.

– la Vârfuri, n-am niciun proiect, nici de asociere, nici de Ordonanţa 28, nici de cămin cultural, de absolut nimic

– la Vlădeni avem un pod pe Ordonanţa 28, a costat 368.000, i-am alocat integral. Problema acolo este că podul s-a făcut, dar nu are rampe. În documentaţia făcută pe Ordonanţa 28 nu există aceste rampe, l-am rugat pe primar să facă un proiect, să-l ajutăm la rectificare. Nu a adus nici astăzi niciun proiect.

Legat de sumele pentru echilibrarea bugetelor locale, avem o sumă de 32 de miliarde de lei pe care trebuie s-o împărţim la 89 de localităţi. Am împărţit-o în mod egal cu câteva excepţii:

– în comuna Crânguri, Consiliul Judeţean condus de Florin Popescu, cu votul multora dintre cei care sunt în sală, a aprobat o Hotărâre de cofinanţare a unui proiect european, de curăţare a zonei fabricii chimice. La momentul acesta, proiectul s-a finalizat. Noi n-am plătit cele 8 miliarde pentru că nu le aveam, am tot dat la rectificări, primarul a făcut altceva cu banii. Discuţia este următoarea: dacă nu plăteşte 8 mlrd şi n-am putut să-i dau 8 miliarde, există riscul să piardă toţi banii europeni, să plătească o corecţie de 100%.

– la Doiceşti s-a încheiat un contract cu Fondul de Mediu, pentru lucrări de canalizare, există o cotă de cofinanţare a unităţii administrativ teritoriale Doiceşti de 25%. Doiceştiul are de plată 8 miliarde ca să poată obţine ultima tranşă de la Fondul de Mediu. Nu are banii să plătească, n-am putut să-i dau 8 mlrd, dar i-am dat 2 sau 3 miliarde să-şi ia măcar în parte banii aceştia ca să poată desfăşura activitatea în mod normal. (1,5)

– la Ulieşti, situaţia este următoarea: este vorba despre o asociere în curs. Au scos la licitaţie drumul pe care ne-am asociat doar cu unitatea administrativ teritorială comuna Ulieşti ca fiind parte în contract. Aveam două variante: să reziliez contractul, să las lumea în noroi vreo 7-8 luni de zile sau să-i spun: aşa l-ai scos, aşa-l închei şi cât trebuia să-ţi dau pe asociere îţi dau pe echilibrarea bugetului.

– la comuna Văleni Dâmboviţa, am făcut o alocare de 150.000 pentru că pe bani europeni s-a făcut un centru de asistenţă socială care trebuie să funcţioneze. Dacă nu funcţionează, se pune problema restituirii banilor. Propunerea pe care mi-au făcut-o colegii din ACL aceea de a împărţi banii după un criteriu care n-are nicio bază legală este doar o chestiune „hai să ne răzbunăm pe unii că nu mai sunt cu noi” este inacceptabilă şi eu, cât voi fi preşedinte de Consiliu Judeţean, la modul ăsta nu voi lucra niciodată. Poate să vină oricine. Puteţi adopta cu majoritatea pe care o aveţi conjunctural, astăzi, orice proiect de hotărâre. Vă promit că le atac pe toate. Vă spun tuturor că voi convoca Consiliul Judeţean exact cu ce nu vă convine şi-l dizolvăm în trei luni de zile. N-am nicio teamă de a dizolva Consiliul Judeţean. N-am să cedez la niciun fel de şantaj şi fac direct trimitere la pretenţiile făcute astăzi de unul dintre cei care se află la această masă, pretenţii de genul atâţia bani îmi dai, atâţi oameni îmi angajezi, în funcţii publice sau în instituţii ale Consiliului Judeţean. Acest lucru reprezintă un şantaj şi cine vrea să se preteze la şantaj să afle că nu-i merge cu mine. În schimb, sunt destule instituţii ale statului care pot verifica aceste lucruri.

Avem de împărţit banii pentru persoanele cu handicap şi sumele de echilibrare. N-am să ezit să aduc aici, pe Platoul Prefecturii toate persoanele cu handicap din judeţul Dâmboviţa. Şi n-am să ezit să fac un scandal naţional din acest subiect. N-am să ezit să-i aduc pe toţi primarii pe Platoul din faţa Consiliului Judeţean. Şi vă spun tuturor că alegerile trec, noi rămânem pe-aici. După cum n-am să ezit să merg în fiecare localitate să informez în scris, dar şi verbal, că nu putem să facem nimic în localităţi că nu vreţi dvs, cei care astăzi aţi făcut o anumită alianţă, pe criterii pe care, sigur, le putem desluşi. Ele nu sunt cele mai oneste şi n-au legătură, nici cu independenţa, nici cu interesele acestui judeţ.

Motiv pentru care, în calitate de iniţiator, pentru că nu marşez la şantaj, retrag de pe ordinea de zi pe care am propus-o proiectele de la punctul 15 şi 16 (n. n. cele două puncte însemnând „Proiect de hotărâre privind aprobarea contului de execuție al bugetului propriu al județului, la 30.09.2014 și Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al județului, pe anul 2014”)şi vă supun aprobării ordinea de zi a şedinţei de Consiliu judeţean fără aceste două puncte.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a supus direct la vot ordinea de zi. Consilierul județean PDL a avut o intervenție în care se făcea o observație pe marginea durității unor termeni, dar președintele a subliniat ideea de a se trece la vot. Au votat „pentru” ordinea de zi 16 consilieri, nici de această dată neîntrunind numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată, situație în care președintele Consiliului Județean a declarat că ședința se încheie, anunțând o alta pentru a doua zi, dis de dimineață, asta însemnând ora 6.00.  Ulterior s-a revenit asupra orei, ședința fiind anunțată pentru ora 7.30

„Modul ăsta de a face administraţie publică eu nu-l agreez, ca urmare, dacă se continuă în acest mod, cu pretenţii care tind la dobândirea unor lucruri cu încălcarea legii, nu am decât varianta de a sesiza instituţiile statului. Şi-am s-o fac.

Mi s-a spus: avem 32 de mlrd, banii aceştia îi împărţim într-un fel jumătate-jumătate, că asta a fost proporţia la începutul mandatului, lucru care este absolut neserios pentru că vrem noi să-i sancţionăm pe primarii care au plecat din PDL. Avea o anumită propunere de împărţire a acelor sume, nu am luat documentul pentru că am refuzat din start modul acesta de împărţire a banilor. Această poziţie este inacceptabilă pentru că însemna să lăsăm jumătate din localităţi fără niciun fel de bani la echilibrare. Ca urmare, nici n-am vrut să discut şi nici n-am să pun pe ordinea de zi vreun proiect de hotărâre care să aibă la baza un asemenea mod de împărţire a banilor”.

prezidentul 14 oct seara prima

Episodul nopíi furtunoase din Consiliul Județean a continuat cu declarația făcută de Ludovic Orban, copreședinte ACL Dâmbovița, pe care o redăm în mare parte:

Am asistat la două ședințe ale Consiliului Județean în care am văzut pe președintele Consiliului Județean care nu înțelege că instituția care guvernează județul este Consiliul Județean. Practic, prin atitudinea sa, dl Țuțuianu a arătat că acționează după o lozincă demult apusă, și-anume dacă nu se întâmplă totul cum vreau eu, nu se întâmplă nimic. Trebuie să înțeleagă dl Țuțuianu că Consiliul județean, care cuprinde 34 de consilieri județeni care au primit votul cetățenilor și care au dreptul de a-și exprima voința politică în ceea ce privește problemele județului. Nu poate să facă președintele Consiliului Județean ceea ce-i taie prin cap. El nu poate să folosească banii publici numai pentru a-i servi interesele politice și electorale pe care le are, ci că trebuie să țină cont de faptul că resursele județului și resursele alocate de la nivel guvernamental către județ trebuie să se acorde în conformitate cu legea și în conformitate cu nevoile județului. Mărturisesc că plec cu un gust extrem de amar. Nu am crezut vreodată că președintele Consiliului Județean poate să convoace ședințe în care să propună o ordine de zi și să retragă puncte de pe ordinea de zi. De exemplu, la ședința de la ora 21.00, a propus o ordine de zi, în convocarea ședinței extraordinare de îndată, din care a scos două puncte esențiale: proiectul de hotărâre privind aprobarea contului de execuție și proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean. De ce-a mai convocat ședința și de ce le-a mai introdus cu câteva ore înainte pe ordinea de zi, dacă le-a scos de pe ordinea de zi? Dl Țuțuianu și-a pierdut busola, pentru că se confruntă pentru prima oară cu o voință a unei majorități în Consiliul Județean care nu mai acceptă dictatul președintelui Consiliului Județean și care are ca voință să schimbe în bine lucrurile în județul Dâmbovița”.

La întrebarea referitoare la soluția pe care o vede pentru împărțirea banilor în județ, Orban a spus:

„Să vă dau un singur exemplu: Târgoviște. Dl Țuțuianu când a fost ales președinte al Consiliului Județean, a fost votat de vreo 22.000 de târgovișteni. Știți câți bani erau alocați, din sumele pentru echilibrare a județului, de la Consiliul Județean către municipiul Târgoviște? 1000 de RON, care înseamnă 10 milioane de lei vechi. 1000 de RON împărțit la 80.000 de locuitori, nici nu poți să calculezi… noi am propus, de exemplu, majorarea sumei alocate către municipiul Târgoviște, care este o chestiune cât se poate de normală și de firească, care ar fi trebuit să vină în primul rând din partea dlui Țuțuianu ca un semn de respect că a primit încrederea locuitorilor municipiului Târgoviște. Pe asocieri între Consiliul județean și consiliile locale pentru drumuri județene sau comunale. Nu poți să aloci sume de bani acolo unde ai tu interese, fie de natură economică, sau unde sunt primari PSD. Trebuie să ții cont de lucrările efectuate, volumul de lucrări, de contribuția pe care au avut-o consiliile locale. Vă dau un exemplu, în Fieni, unde, practic, contribuția consiliului local a fost de 2,5 miliarde de lei vechi și dl Țuțuianu a considerat că nu trebuie să aloce niciun leu de la bugetul Consiliului Județean pentru Fieni. Dragodana, de asemenea. Contribuția Consiliului Local a fost semnificativă și importantă, iar președintele Consiliului Județean nu a vrut să ia în considerare faptul că trebuie să aloce sumele ținând cont de faptul că… aici fac o paranteză… practic, alocarea sumelor se face în proporție de 50 – 50%, decizie pe care nu pot s-o înțeleg. Vechea pondere de 80% cheltuieli din partea Consiliului Județean, 20% cheltuieli consiliile locale era mult mai normală și firească, pentru că în felul acesta sunt dezavantajate toate localitățile sărace. Niciodată nu pot să aibă infrastructură serioasă din cauză că nu au resursele financiare necesare pentru a asigura cofinanțarea în proporție de 50%. Este o condamnare a localităților care au resurse financiare foarte scăzute. În fine, repet, stilul ăsta de a face ședințe de îndată după bunul plac mi se pare un comportament extrem de abuziv care nu are nicio legătură cu democrația și cu funcționarea legală a Consiliului Județean. În ceea ce ne privește pe noi, consilierii județeni vor participa la ședințele Consiliului Județean și vor exprima punctul de vedere și-n mod evident își vor formula toate amendamentele pe care le considerăm necesare. Vă dați seama, cam cât respect ai față de niște oameni să convoci ședință de Consiliu Județean cu o oră înainte de începerea meciului Finlanda – România, apoi să convoci ședință la 6 dimineața, numai ca să încerci să tergiversezi exprimarea unei voințe majoritare care există, această voință majoritară. Și-aici aș vrea să transmit un mesaj foarte clar. Dl Țuțuianu nu mai are majoritate în Consiliul Județean pentru a face ce vrea cu județul ăsta, cu banii publici din județul ăsta și cu problemele oamenilor din județul ăsta”.

Odiseea rectificării bugetului propriu al județului și repartizarea către localități a sumelor rezultate din rectificarea bugetelor de stat continuă.

About The Author

Number of Entries : 1865

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.