//
ZIUA NAȚIONALĂ A LIMBII ROMÂNE, SĂRBĂTORITĂ LA CURTEA DOMNEASCĂ Reviewed by Momizat on . Astăzi, începând cu, ora 16:00, la Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești, în incinta Curții Domnești, va avea loc un eveniment dedicat Zilei Naționale a Astăzi, începând cu, ora 16:00, la Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești, în incinta Curții Domnești, va avea loc un eveniment dedicat Zilei Naționale a Rating: 0
You Are Here: Home » Cultura » ZIUA NAȚIONALĂ A LIMBII ROMÂNE, SĂRBĂTORITĂ LA CURTEA DOMNEASCĂ

ZIUA NAȚIONALĂ A LIMBII ROMÂNE, SĂRBĂTORITĂ LA CURTEA DOMNEASCĂ

ZIUA NAȚIONALĂ A LIMBII ROMÂNE, SĂRBĂTORITĂ LA CURTEA DOMNEASCĂ

Astăzi, începând cu, ora 16:00, la Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești, în incinta Curții Domnești, va avea loc un eveniment dedicat Zilei Naționale a Limbii Române.

Într-un comunicat transmis de Consiliul Județean Dâmbovița se arată: ”Facem cu toții o reverență în fața limbii naționale și o sărbătorim, mai ales că la Târgoviște există un muzeu dedicat scriitorilor dâmbovițeni, dar și unul al tiparului și cărții vechi românești. Temeiul îl regăsim în vechea tradiție a tipăriturilor, orașul Târgoviște fiind vatra tipăriturilor românești acum mai bine de 500 de ani. De aici a pornit Coresi, cel care a sădit în mintea oamenilor ideea că „Și în limba română se poate citi cuvântul Domnului”. Nu putem să nu amintim de „Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung”, de la 1521, sau de rolul „Paliei de la Orăștie”, tipărite acum 440 de ani, ori al „Cărții românești de învățătură”, lucrare masivă, cu 1212 pagini, apărută la Iași în anul 1643. Cea din urmă era hărăzită tuturor românilor, căci, așa cum constata mitropolitul Varlaam, „seminția românească nu avea o carte pre limba ei”. Muzeul târgoviștean deține o colecție semnificativă de carte veche, din care nu lipsesc monumente ale limbii române precum „Biblia de la București” de la 1688”, se precizează în comunicat.

Evenimentul este organizat în colaborare cu profesorii de limba și literatura română, Florentin Gheorghe și Dorina Enache, din cadrul Școlii Gimnaziale „Dora Dalles” din Bucșani. Tinerii participanți la eveniment vor fi antrenați în diverse jocuri și concursuri inspirate de bogăția și frumusețea limbii române.

About The Author

Number of Entries : 1865

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.