//
CE N-AU REUȘIT ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ, AU REUȘIT ÎN CINCI MINUTE Reviewed by Momizat on . Ce nu au reușit în cinci ședințe, au reușit în cinci minute. La capătul unor zile și seri de calcule, încordare, nervi, declarații războinice și negocieri, proi Ce nu au reușit în cinci ședințe, au reușit în cinci minute. La capătul unor zile și seri de calcule, încordare, nervi, declarații războinice și negocieri, proi Rating: 0
You Are Here: Home » Administratie » CE N-AU REUȘIT ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ, AU REUȘIT ÎN CINCI MINUTE

CE N-AU REUȘIT ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ, AU REUȘIT ÎN CINCI MINUTE

CE N-AU REUȘIT ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ, AU REUȘIT ÎN CINCI MINUTE

Ce nu au reușit în cinci ședințe, au reușit în cinci minute. La capătul unor zile și seri de calcule, încordare, nervi, declarații războinice și negocieri, proiectele privitoare la rectificarea bugetară și la împărțirea banilor au fost aprobate în doi timpi și trei mișcări de cei 33 de consilieri județeni prezenți. Chiar dacă, în sfârșit, au picat de acord pe subiect, protagoniștii au lăsat să se ghicească o stare de tensiune mocnită, semn că negocierile au fost „la baionetă”.

Ca să se ajungă la consens, suma repartizată localităților a fost suplimentată cu 13 miliarde de lei vechi. Președintele Consiliului Județean a explicat: „Am făcut un prim pas de dimineață, când ați văzut că au fost prezenți la ședința de Consiliu Județean mai mulți consilieri independenți care au înțeles necesitatea adoptării celor două proiecte de hotărâre. Dânșii au venit de dimineață cu niște propuneri de realocări de sume pe anumite localități, pe care le-am acceptat, iar la ora 17.15 am primit telefon și de la cei de la ACL că vor veni la negocieri. Au venit la ora 18 și am convenit următoarele lucruri: am creat un fond de rezervă de 1.300.000 lei, bani pe care i-am luat din alte surse și parte de la drumuri, bani care vor merge tot pentru lucrări publice într-un fel sau altul, și am repartizat 32 de miliarde de lei vechi (TVA, impozit de venit) și suplimentar pentru anumite localități, am repartizat cele 13 miliarde alocate suplimentar. Deci, practic, primarii primesc 45 de miliarde de lei vechi, în loc de 32. Au fost câteva localități conduse de primari PDL care au probleme, unde am făcut alocări mai mari, așa cum am făcut și la alte localități care au primari PSD sau din alte partide politice. A fost o negociere de o oră, o oră și un sfert și cred că un compromis e mai bun decât orice scandal”.

O altă latură a compromisului a fost legată de validarea mandatului de consilier județean a social democratului Claudiu Mănescu, în locul lui Teodor Vasiliu. Chiar dacă proiectul se afla pe ordinea de zi, punctul a fost retras în urma negocierilor, oferindu-li-se, astfel, reprezentanților ACL garanția că, în urma avantajului numeric net pe care l-ar fi obținut, PSD nu se va ignora ceea ce s-a stabilit în cadrul negocierilor.

Ar mai fi de notat că, înainte de debutul dezbaterilor, în sala de ședințe erau prezenți 19 consilieri județeni, semn că proiectele ar fi putut fi totuși adoptate și fără celebrul consens. Și mai e un semn că independenții care s-au declarat inițial afiliați ACL par încă destul de indeciși. Iar motivul este lesne de înțeles. Pe lângă banii destinați localităților, o miză importantă părea să fie poziția de vicepreședinte, asta în condițiile în care ACL ocupă, în acest moment, prin liberalul Gabriel Grozavu, una dintre cele două funcții. Deși reprezentanții Alianței dăduseră de înțeles că vor să-l înlocuiască pe social democratul Ioan Marinescu din funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean cu un independent, fiind vehiculat, pe surse, un nume… sonor, fotoliul respectiv nu a mai fost revendicat.

Mai mult, reprezentații ACL au precizat că retrag și convocarea pentru ședința de Consiliu Județean, pe care au anunțat-o pentru ziua de luni, 20 octombrie.

Iată-ne la capătul a patru zile tensionate, marcate de „lupte sângeroase”, moment în care fiecare tabără își contabilizează pierderile sau își evaluează câștigul pe tărâm politic. Momentan, e „pace” în Consiliul Județean, reprezentanții fiecarui partid putându-se concentra acum pe campania electorală pentru alegerile prezidențiale.

About The Author

Number of Entries : 1865

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.