//
EXPOZIȚIE DE PICTURĂ – „TEMA”, LA MUZEUL DE ARTĂ DIN TÂRGOVIȘTE Reviewed by Momizat on . Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită la Muzeul de Artă, la deschiderea expoziției de pictură co Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită la Muzeul de Artă, la deschiderea expoziției de pictură co Rating: 0
You Are Here: Home » Cultura » EXPOZIȚIE DE PICTURĂ – „TEMA”, LA MUZEUL DE ARTĂ DIN TÂRGOVIȘTE

EXPOZIȚIE DE PICTURĂ – „TEMA”, LA MUZEUL DE ARTĂ DIN TÂRGOVIȘTE

EXPOZIȚIE DE PICTURĂ – „TEMA”, LA MUZEUL DE ARTĂ DIN TÂRGOVIȘTE

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită la Muzeul de Artă, la deschiderea expoziției de pictură comparată „Tema”, semnată de pictorii Horea Paștina și Cristian Dițoiu. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 29 februarie 2024 la ora 14:00.

Într-un comunicat de presă transmis de Compartimentul Imagine, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița, se arată: ”Sunt prezentate publicului o serie de lucrări cu tematică variată în care există ca numitor comun celor doi artiști: formele primare (cerc, pătrat, triunghi – Horea Paștina, pătrat – Cristian Dițoiu) și secțiunea de aur, lumina și natura.

În această expoziție se prezintă și reprezintă două viziuni ale unor artiști din generații diferite, care exprimă lumina prin mijloace plastice variate.

În cazul artistului Cristian Dițoiu, lumina reprezintă o temă de cercetare de mai bine de o decadă, fapt pentru care seriile „Ecleraj” ilustrează aceste căutări. Opera rezultată din această cercetare, după cum amintește pictorul și restauratorul de pictură Cristian Dițoiu „poate fi inclusă în spectrul mai larg al picturii: abstract – concret – rational.  Cele două serii prezentate în oglindă una față de cealaltă, în cadrul acestei expoziții, au ca structură interioară „pătrat înscris în pătrat și tablou în tablou”. 

În ceea ce privește seria de lucrări prezentată de maestrul Horea Paștina, lumina iradiată de alb și formele diafane ale peisajelor „grădini ale sufletului” transpuse într-o rețea fină de forme geometrice primare duc spre forma crucii, a potirului, a Bisericii ca o întruchipare a Mântuitorului Iisus Hristos. Peisajele sale constituie o stare a sa – de meditație – a lumii sale interioare, profunde, de reculegere și nu înregistrează lumea palpabilă și recognoscibilă.

Expoziția ilustrează, prin simplitatea liniei, rigorile geometrice și finețea contrastelor cromatice, puterea de sinteză a picturii celor doi mari pictori ai artei contemporane românești. 

Cuvintele nu pot exprima starea de spirit, trăirea ori mesajul acestor lucrări și, prin urmare, vă așteptăm să vă delectați simțurile, să vă deconectați pentru o clipă, pentru a percepe această lume a luminii proiectate, a luminii naturii … a luminii divinității, în perioada 29 februarie – 26 mai 2024, la Muzeul de Artă din Târgoviște (Calea Domnească, nr. 185)”.

About The Author

Number of Entries : 1741

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.