//
MINISTRUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI, CSEKE ATTILA, VIZITĂ ÎN DÂMBOVIȚA Reviewed by Momizat on . La invitația președintelui Consiliului Județean Dâmbovița (CJD), Corneliu Ștefan, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Cseke Att La invitația președintelui Consiliului Județean Dâmbovița (CJD), Corneliu Ștefan, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Cseke Att Rating: 0
You Are Here: Home » Administratie » MINISTRUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI, CSEKE ATTILA, VIZITĂ ÎN DÂMBOVIȚA

MINISTRUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI, CSEKE ATTILA, VIZITĂ ÎN DÂMBOVIȚA

MINISTRUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI, CSEKE ATTILA, VIZITĂ ÎN DÂMBOVIȚA

La invitația președintelui Consiliului Județean Dâmbovița (CJD), Corneliu Ștefan, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Cseke Attila, a fost prezent astăzi, 8 aprilie 2022, în județul Dâmbovița.

De dimineață, ministrul Cseke Attila s-a întâlnit la sediul Consiliului Județean Dâmbovița cu conducerea CJD, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, și parlamentarii de Dâmbovița. Întâlnirea a fost urmată de inaugurarea Școlii Gimnaziale „Matei Basarab” din municipiul Târgoviște.

De asemenea, alături de reprezentanții administrației județene și cei ai municipalității târgoviștene, ministrul Cseke Attila a vizitat și Cinematograful „Independența”, obiectiv ce a fost reabilitat și modernizat din fonduri alocate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Programul a continuat la sediul CJD, unde a avut loc o întâlnire cu primarii din județul Dâmbovița, în cadrul căreia au fost abordate cele mai importante proiecte și lucrări pe care administrațiile publice locale dâmbovițene le realizează cu bani de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației sau prin programe manageriate de ministerul de resort.

În deschidere, președintele Corneliu Ștefan i-a mulțumit ministrului MDLAP pentru prezența sa în județul Dâmbovița și, în mod special, pentru sprijinul acordat județului nostru pentru realizarea unui stadion nou în municipiul Târgoviște. De asemenea, edililor dâmbovițeni le-a propus să profite de prezența înaltului demnitar pentru a aprecia împreună cele mai bune soluții pentru proiectele pe care le au în derulare.

Pe agenda întâlnirii cu primarii s-a înscris și Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ministrul Cseke Attila a menționat că MDLPA va aloca fonduri din PNRR în vederea asigurării unor investiții cu impact asupra dezvoltării locale. Astfel, din această lună, MDLPA pune la dispoziția celor interesați platforma digitală care va oferi fiecărei localități informații despre afla suma prealocată și proiectele pentru care pot fi direcționați bani. De pe platforma digitală, fiecare localitate va putea selecta, în funcție de interesele comunității, investițiile specifice locale.

Un alt subiect adus în discuție a fost și posibilitatea creării unor mecanisme care să permită o colaborare mai strânsă între unitățile administrativ-teritoriale, în scopul înființării unor zone metropolitane, dar și unele modificări privind procedurile de avizare prevăzute în Codului amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor.

Totodată, Cseke Attila a vorbit despre aprobarea ordonanței de urgență a guvernului pentru completarea Programului Naţional de Investiții „Anghel Saligny”, care a făcut posibilă suplimentarea fondurilor alocate cu 10 miliarde de lei, sume ce vor fi direcționate către proiectele de drumuri, având în vedere numărul mare de solicitări primite.

La discuțiile cu edilii dâmbovițeni au fost prezenți: vicepreședinții CJD – Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul general al județului – Dănuț Nicolae Popa Stănescu, administratorul public al județului – Cristian Avanu, directorul general al Companiei Naționale de Investiții – Manuela Pătrășcoiu, Liviu Mușat – directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, Ionuț Săvoiu – secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Laurențiu Neculaescu – președintele Agenției Fondului pentru Mediu, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, parlamentarii de Dâmbovița – Titus Corlățean, Carmen Holban, Marian Țachianu, Ionuț Vulpescu și Radu Popa, subprefecții Ioan Corneliu Sălișteanu și Adrian Chițescu.

Programul vizitei Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a cuprins și o conferință de presă, în cadrul căreia președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a evidențiat importanța dialogului cu primarii dâmbovițeni, în vederea prioritizării proiectelor și a identificării de soluții pentru problematicile existente la nivelul județului Dâmbovița:

Îl avem astăzi în vizită în județul Dâmbovița pe domnul Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, căruia îi mulțumesc pentru prezență. Am început cu o vizită de lucru chiar de la prima oră, am avut o întâlnire cu subprefectul județului Dâmbovița, Ioan Corneliu Sălișteanu, cu primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, cu parlamentarii de Dâmbovița, secretarul de stat Ionuț Săvoiu și președintele AFM, Laurențiu Neculaescu. După această întâlnire de la ora 8:00, am participat la inaugurarea Școlii Matei Basarab din municipiul Târgoviște, iar în acest moment am încheiat o întâlnire cu toți primarii din județul Dâmbovița – întâlnire administrativă și, din punctul meu de vedere, foarte bună, cu probleme adresate domnului ministru de către toți primarii, probleme legate de investițiile pe care le are fiecare localitate. Vizita va continua astăzi în județul Dâmbovița în orașul Pucioasa și municipiul Moreni. Îi mulțumesc domnului ministru pentru că a acceptat invitația și îi dau cuvântul să vă prezinte câteva proiecte pe care le are la nivelul Guvernului României și Ministerului Dezvoltării și, nu în ultimul rând, programe pe care le avem în comun de desfășurat în județul Dâmbovița.”

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltan Cseke:

Mulțumesc și eu pentru invitația de a fi astăzi în Dâmbovița. Este o vizită care urmărește oferirea și culegerea de informații direct de la nivelul autorităților locale; suntem și ministerul care răspunde de partea de administrație publică, atât centrală cât și locală, și avem și principalele programe de investiții, în a căror implementare contactul direct cu potențialii beneficiari este foarte important. M-aș referi la două subiecte care au fost discutate și la întâlnirea cu primarii, dar care privesc și aspecte la nivel național. După cum ați văzut, ieri seara s-a publicat ordonanța de urgență nr. 40, prin care s-a stabilit cadrul financiar, aș spune definitiv, pentru programul național de investiții Anghel Saligny, s-au suplimentat fondurile cu încă 10 miliarde de lei pentru investițiile de drumuri și poduri, având în vedere și

nevoia care a reieșit din apelul de proiecte; avem depuse peste 5.000 de proiecte pe acest tip de investiții, cu o valoare de peste 93 de miliarde de lei. Este foarte clar că nevoia este stringentă și atunci guvernul a luat această decizie – de a acorda un surplus financiar acestui program, astfel încât să putem acoperi la prioritizare cât mai multe proiecte. De asemenea, am profitat de oportunitatea de a avea 105 proiecte mature pe investiții de racordare la rețelele de gaze naturale, proiecte care au fost evaluate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dar care nu au prins finanțare, astfel încât aceste 105 proiecte, pe baza ordonanței, vor fi preluate în Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Sunt și două comune din județul Dâmbovița; este meritul lor, al comunităților locale, ale căror proiecte vor fi preluate; este vorba despre comuna Conțești și comuna Voinești, cu o finanțare totală de 67 de milioane de lei, prin care ele vor putea să se racordeze la rețeaua de gaze naturale, evident cu branșament de către beneficiarii finali – locuitorii acestor comune. Din acest moment, Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” are un cadru financiar stabilit și vom trece la prioritizarea în prima etapă, pe județe, a investițiilor. Pentru acest lucru vom folosi și criterii specifice de infrastructură locală, adică vom lua în considerare procentul, nivelul de dezvoltare al fiecărui județ, pe UAT-uri, astfel încât să încercăm să acordăm finanțări acolo unde este necesar un anume tip de investiție. Ca să înțelegeți despre ce este vorba, vă dau două cifre în ceea ce privește populația deservită de rețeaua de apă. Astăzi, în România, la nivel național, avem 27,7% din întreaga populație; pentru județul Dâmbovița, acest indicator este 28,26% – puțin mai mare decât media națională, adică nevoia este mai mare aici. Mai edificator este la canalizare, unde 44% din populație nu e deservită de rețele de canalizare la nivel național; pentru județul Dâmbovița, acest indicator este de 71,32%, ceea ce arată o nevoie mai mare pe acest segment de investiții.

Acești indicatori vor fi avuți în vedere la prioritizarea pe județe, astfel încât să putem să acordăm finanțare mai mare unde este nevoie mai mare de un anumit tip de investiții.

Un al doilea subiect este cel referitor la proiectul de ordonanță de urgență, prin care dorim să ajustăm, la propunerea Ministerului Dezvoltării, contractele de lucrări publice de investiții. Acest proiect de ordonanță de urgență este în transparență decizională și este în circuitul de realizare interministerială, urmând a rezolva foarte multe dintre problemele care sunt astăzi pe investițiile publice unde, din cauza creșterii prețurilor materialelor de construcții, a manoperei, a costurilor energiei și a altor tipuri de costuri, este necesară intervenția guvernului, astfel încât aceste contracte să poată fi ajustate și să se permită prin această ajustare – evident, cu acoperirea finanțării suplimentare din bugetul de stat – continuarea acestor investiții, care sunt foarte importante atât la nivel național, cât și pentru comunitățile locale. Impactul bugetar estimat împreună cu ministerele implicate în elaborarea acestui proiect este de 5,2 miliarde lei în anul 2022. Deci, din momentul aprobării acestei ordonanțe, vom suplimenta, vom ajusta aceste contracte, iar impactul financiar al acestei ajustări (practic ajutorul statului pentru a păstra aceste contracte și aceste investiții în derulare) este de 5,2 miliarde de lei, cea mai mare sumă la Ministerul Dezvoltării, dar și la Ministerul Transporturilor, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și la Ministerul Agriculturii.

Ordonanța va urmări ajustarea contractelor de investiții publice – și cele care sunt în programe de investiții din bugetul de stat, adică derulate de un minister, și cele care sunt pe fonduri europene. Deci și pentru investițiile pe fonduri europene va avea loc o ajustare pe baza acestei ordonanțe de urgență, astfel încât lucrările să poată continua.

(…) În ceea ce privește județul Dâmbovița, legat de investițiile derulate prin Ministerul Dezvoltării, sunt în curs de implementare 30 de obiective prin Compania Națională de Investiții, în valoare de 184,3 milioane lei, săli de sport, baze sportive, lucrări de primă urgență. De asemenea, sunt în curs de contractare investiții pentru 12 obiective, în valoare de 102,9 milioane lei. În ceea ce privește PNDL I și II, județul Dâmbovița a avut alocate proiecte în valoare de 1,1 miliarde lei, din care au fost decontate 941 milioane, și aici am felicitat autoritățile locale pentru că, făcând o comparație, nu toate județele au decontări atât de avansate. Asta înseamnă că au avansat, le-au urmărit, iar execuția lucrărilor este în grafic. Din 421 de obiective, 302 sunt finalizate prin acest tip de finanțare”.

După conferința de presă, oaspeții au vizitat Curtea Domnească din Târgoviște, sala de sport cu 180 locuri din comuna Șotânga – investiție derulată prin Compania Națională de Investiții, și câteva obiective de interes din orașul Pucioasa: Colegiul Național „Nicolae Titulescu” – reabilitat, modernizat și dotat prin Programul Național de Dezvoltare Locală și gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Piața Cartaxo, unde, în prezent, se execută lucrări de reabilitare, modernizare și extindere din fonduri asigurate de MDLPA, și zona de agrement și petrecere a timpului liber, amenajată pe terenul din Lunca Râului Ialomița, investiție realizată prin Programul Operațional Regional și gestionată de MDLPA.

Pe parcursul vizitei, ministrul Cseke Attila a fost însoțit de vicepreședinții CJD, Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, directorul general al Companiei Naționale de Investiții, Manuela Pătrășcoiu secretarul general al județului, Dănuț Nicolae Popa Stănescu, administratorul public al județului, Cristian Avanu, parlamentari dâmbovițeni.

Vizita ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, s-a încheiat în municipiul Moreni, unde astăzi a fost inaugurat bazinul didactic de înot, ce a fost realizat prin Compania Naţională de Investiţii. Pentru realizarea acestui bazin, în valoare totală de 7.500.000 lei, municipalitatea a asigurat amplasamentul și racordarea la rețelele de utilități publice. Bazinul are lungimea de 25 m și lățimea de 12,5 m; el dispune de stații de filtrare și tratare a apei, sistem de încălzire, vestiare, grupuri sanitare, zone de dușuri și un sistem supraveghere video.

About The Author

Number of Entries : 1741

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.